Stora Oscarsstatyer på Hollywood Boulevard inför den 92:a Oscarsgalan. Foto: TT/AP

Värdlöst inte värdelöst – därför leder ingen Oscarsgalan i år

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen kring Kevin Hart förra året – han hoppade av efter en kritikerstorm när gamla homofoba uttalanden kom i dager – har den amerikanska filmakademin bestämt att skippa galavärd även 2020.

Det gick ju bra ändå förra året. Trots att skådespelaren och komikern Kevin Hart ställde in efter att en gammal tweet om hans sons eventuella lek med ett dockhus uppmärksammades: ”Då skulle jag bryta sönder det och säga nej, det är gay”.

Det var två månader innan galan 2019 och det spekulerades vilt om vem som skulle ta över. Att köra utan värd trodde ingen var ett alternativ. Det hade inte hänt sen 1989 då öppningsnumret – Rob Lowe dansade med Snövit – blev så utskällt att galans producent Allan Carr aldrig mer fick ett jobb i Hollywood.

Så dåligt att Paul Newman klagade

Paul Newman och Julie Andrews ska enligt uppgift också skickat ett skriftligt klagomål till arrangörerna om numrets undermålighet.

Men trots den famösa galan 1989: Filmakademin chansade 2019. I stället för en ensam värd lät man flera olika film- och tv-stjärnor göra mindre framträdanden. Bland dem Tina Fey, Amy Poehler och Trevor Noah. Och det funkade. Ingen klagade och dessutom steg tittarsiffrorna.

Förståsigpåare i de amerikanska film- och nöjeskanalerna spår att man haft svårt att hitta en perfekt kandidat för jobbet, som inte riskerar att hamna i blåsväder och kontroverser med olika samhällsgrupper. De flesta tror att arrangörerna kommer fortsätta med det värdlösa konceptet. Tills det inte funkar längre.

Homofobiska uttalanden 2011

2011 kantades Oscarsgalan av en liknande skandal. När Tower Heist-regissören Brett Ratner hoppade av som producent för galan. Även han för att ha uttryckt sig homofobiskt. Det fick i sin tur det årets värd Eddie Murphy att kasta in handduken och Billy Crystal ersatte.

Vilka stjärnor som kommer skoja med publiken på The Dolby Theatre ikväll återstår att se. Men kom ihåg att vad som helst kan hända på Oscarsarsgalan. 1958 var Kalle Anka värd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.