Filmkritikern: ”Ingmar Bergman-nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen tillkännagavs Oscarsnomineringarna för det gångna årets filmprestationer. Den ständigt aktuelle Ruben Östlund och hans ”Triangle of sadness” samlade på sig tre nomineringar. Bland annat för Bästa film.

– Östlund är ett ostoppbart framgångståg, säger Kulturnyheternas Fredrik Sahlin.

Efter en minst sagt framgångsrik Guldbaggegala så nomineras nu Ruben Ösltunds ”Triangle of sadness” i tre kategorier inför Oscarsgalan i mars. Den satiriska komedin har chans att plocka hem statyetter för Bästa originalmanus, Bästa regi och, i tungviktaren, Bästa film.

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin jämför prestationen med en av sveriges största filmskapare genom tiderna.

– Det är jättestort, det är faktiskt unikt. Jag kan dra till med att det är Ingmar Bergman-nivå på det här.

Tidigare i år prisades filmen på filmfestivalen i Cannes där den tilldelades Guldpalmen, vilket blev Östlunds andra. Enligt Sahlin är det det största priset i filmvärlden och nu menar han att risken finns att Östlunds ego kommer växa ytterligare.

– Om han få en eller flera Oscars så kommer hans ego som redan nu är unikt stort att växa sig över hela Göteborg, skämtar Sahlin.

”Trodde den var för magstark”

Men nomineringarna är trots det fortfarande oväntade då filmens andra akt är magstark och innehåller en lång scen där gästerna på en lyxyacht kaskadspyr i flera minuter.

– Det var lite överraskande, det är spy-orgier och diarré-kaskader och jag trodde den skulle vara lite för grov för den amerikanska juryn. Men på senare tid har man utökat juryn och det har blivit större mångfald, så det kan vara en effekt av det.

Oscars-statyetterna kommer att delas ut till vinnarna under galan den 13 mars.

Här kan du läsa Kulturnyheternas recension av Triangle of sadness.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.