Foto: TT

Filmprofilernas uppmaning till EU-politikerna: Rösta ja till nya upphovsrättsregler

Publicerad

I en debattartikel publicerad av Aftonbladet vänder sig 44 av Sveriges främsta filmprofiler till EU-politikerna och ber dem att rösta ja till de nya direktiven om upphovsrätt.
”Det handlar om att försvara upphovsrätten och att konstnärer har rätt till sina verk”, skriver de i artikeln.

Debatten om det omstridda upphovsdirektivet i EU har intensifierats ytterligare inför omröstningen som sker på tisdag. I går stängdes flera Wikipedia-sajter ner i olika länder i protest mot förslaget, och i helgen förväntas ett flertal demonstrationer äga rum runt Europa. Nu uppmanar 44 filmprofiler till att EU-politikerna ska rösta fram direktivet i ett upprop publicerat i Aftonbladet. Detta då de vill stärka konstnärers rätt till sina egna verk.

”I dag tjänar aktörer som Youtube miljarder på att dela våra verk utan att varken ta ansvar för det eller låta oss som skapar få del av intäkterna. På sikt urholkar det våra möjligheter att skapa nytt och de kulturella uttrycken går från mångfald till enfald.” skriver filmprofilerna i artiklen.

Bakom uppropet står bland annat Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon, regissören Ruben Östlund, skådespelaren och regissören Lena Endre samt skådespelarna Adam Pålsson, Ann Petrén, Eva Röse och Kjell Bergqvist.

Kritiserat förslag

Det omdiskuterade direktivet har bland annat kallats för internetdödaren då kritiker tror att det kan leda till mindre frihet på nätet.

 I går stängdes Wikipedia-sajter i Tyskland, Tjeckien, Danmark och Slovakien ner under 24 timmar som en protest mot lagen. Besökarna möttes i stället av en text som uppmanade till att protestera mot direktivet. Inför omröstningen förväntas också flera demonstrationer runt om Europa att äga rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer