Sara Olausson och Frida Ulvegren, redaktörer för boken ”Kvinnor ritar bara serier om mens”. Foto: Jakob Runevad Kjellmer

”Behovet att prata om mens är enormt”

Uppdaterad
Publicerad

Inspirationen kom från ett radioprogram, idén från en Facebook-kommentar. Resultatet blev en serieantologi om mens. Kulturnyheterna har träffat redaktörerna för boken ”Kvinnor ritar bara serier om mens”.

Allt började förra året då serietecknaren Frida Ulvegren lyssnade på komikern och serietecknaren Liv Strömqvists sommarprat i Sveriges Radio P1. Ett program vars röda tråd var menstruation och tonårens skamkänslor inför mensen.

Berörd programmet skrev Frida Ulvegren efteråt en status på Facebook där hon berättade om sin första mens – en upplevelse helt annorlunda än Liv Strömqvists.

– För mig var det en fest. I vår familj har det funnits en tradition att mamma tar med sig sin dotter till Guldfynd där jag och min syster har fått välja ut ett vackert smycke. Sen går alla kvinnor som fått mens på restaurang. Det fyllde mig verkligen med kraft och så här i efterhand känner jag en extrem tacksamhet gentemot min mamma.

”Historierna ofta hemliga”

Frida Ulvegrens Facebook-status fick enorm respons och i kommentarsfältet rasade det raskt in ett femtiotal mens-berättelser.

– Det visade sig att det fanns ett enormt uppdämt behov av att berätta de här, ofta hemliga, historierna. Efter ett tag skrev en av kommentars-författarna: ”Hallå, vi måste göra en antologi av alla de här fantastiska mens-historierna.” Så då gjorde vi det.

Fyrtio serietecknare medverkar

Många av de som delade med sig av sina berättelser var just serietecknare. Flera av dem engagerades i antologin och ett år senare var ”Kvinnor ritar bara serier om mens” färdig. Namnet kommer från en kommentar Liv Strömqvist en gång fick av en äldre manlig serietecknare på en fest, en anekdot som återges i Sommar-programmet.

Totalt medverkar fyrtio serietecknare i antologin, däribland Lena Ackebo, Stina Hjelm och Tyra Blomster.

– Det funkar alltid bra med serier. Det är så direkt, går fort in och allt får plats. Stor konst eller bra litteratur, det är en bra form att berätta alla berättelser i, säger Sara Olausson.

Mer avslappnat nu

Frida Ulvegren och Sara Olausson tycker att attityden kring att prata om menstruation har förändrats, bara de senaste åren.

– Det är befriande att höra att höra folk prata om det, att det har blivit normalt. Att bara kunna stå på bokmässan och använda ordet mens är, om inte roligt, så i alla fall avslappnande, säger Sara Olausson.

Hon hoppas att antologin når ut till en bred publik.

– Jag tror att alla kan läsa den, möjligen kan homofoba läsare bli lite störda. Jag har hört om gamla som aldrig har pratat om mens överhuvudtaget och som tycker det är befriande att äntligen få vidröra det.

Frida Ulvegren håller med.

– Jag var på Unga Klara här om dagen och pratade om boken. Efteråt kom det fram en äldre man och sade ”Det är helt otroligt, på ett par minuter har jag lärt mig mer om mens än vad jag gjort på hela mitt liv”. Det var fint men vittnar ju lite om hur det ser ut i dag. Nu blir nästa projekt att göra en bok om klimakteriet och förlossningsskador!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bok & Bibliotek

Mer i ämnet