Papperstrejken vid finska pappersbolaget UPM som rasat sen januari har nu avslutas. Foto: Markus Ojala/TT

Finska pappersstrejken är över

Publicerad

Papperstrejken vid finska pappersbruket UPM har kommit till ett slut. Arbetskonflikten som inleddes i januari kunde under fredagens eftermiddag avslutas efter att parterna nått en överenskommelse, rapporterar Dagens media.

Vid starten av 2022 inleddes en pappersstrejk vid UPM:s pappersbruk i Finland och först var budet att strejken skulle pågå i knappt en månad. Men sedan dess har den förlängts regelbundet, strax före påsk förlängdes den till mitten av maj.

Men nu har den alltså nått ett slut. På fredagseftermiddagen nådde UPM och Pappersarbetarnas fackförbund en överenskommelse om nya kollektivavtal, vilket möjliggjorde strejkens avslut.

Hotat svenska tidskrifter

Strejken har sedan dess start slagit hårt mot svenska tidskriftsbranschen då hälften av magasinen trycks på UPM:s papper. Problemen har främst handlat om kraftigt ökande papperspriser.

– Det handlar om skenande papperspriser, med ökningar på 40 procent. Många har också fått byta till papper vilket leder till sämre tryckkvalité, sade Kerstin Neld, vd på Sveriges tidskrifter till Kulturnyheterna i början på april.

Pappersbrukets nya kollektivavtal sträcker sig fyra år framåt och UPM har meddelat att man kommer påbörja leveransen till sina kunder så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.