I klippet: Hör Kerstin Neld om vilka konsekvenser papperstrejken får för Svenska tidskrifter. Foto: Pressbild, TT.

Finska papperstrejken fortsätter – ”Slagsmål om det papper som finns”

Publicerad

Papperstrejken vid finska pappersbolaget UPM som inleddes i januari fortsätter att rasa och ger konsekvenser för tidskrifter i Sverige. Branschorganisationen Sveriges tidskrifter har sammanställt en ny enkät som ger en bild av det akuta läget.

I januari 2022 inleddes strejk på pappersbolaget UPM i Finland. Sedan dess har slutdatumet, som då var 22 januari, ständigt skjutits på framtiden. Det senaste budet är 30 april.

Konsekvenserna av strejkerna på pappersföretagets fyra bruk är inte bara lokala utan drabbar även Sverige. UPM står nämligen för ungefär hälften av det papper som svenska tidskrifter använder sig av.

”Otroligt osäkert läge”

De förlag och tryckerier som berörs har tvingats att snabbt tänka om i sin produktion. Det visar en enkät som branschorganisationen Sveriges tidskrifter skickat till sina medlemmar. Enkäten har skickats ut till 400 medlemmar, varav 53 har svarat.

33 procent av de som svarat har fått ökade kostnader för papper under den här perioden.

– Det handlar om skenande papperspriser, med ökningar på 40 procent. Många har också fått byta till papper vilket leder till sämre tryckkvalité, säger Kerstin Neld, vd på Sveriges tidskrifter till Kulturnyheterna.

Hon fortsätter:

– Beskeden om det kommer finnas papper för tryck kommer vecka för vecka. Så tryckerierna kan inte ha någon framförhållning, vilket skapar ett otroligt osäkert läge på marknaden.

”Går bara och väntar på att pappret tar slut”

Ingen av de svarande i enkäten uppger att de behövt ställa in tryck men att de gått ner i omfång med sin fysiska upplaga. Kerstin Neld menar dock att det bara är en tidsfråga innan innan pappret inte längre räcker till.

– Väldigt många går bara och väntar på att pappret ska ta slut. Vi har fått indikationer från en handfull medlemmar om att de inte vet om deras tidningar som ges ut i april kommer att kunna tryckas.

Slipper man inte det här problemet med en digital upplaga?

Jo, och alla tidskrifter har ju en sådan i dag, men många föredrar fortfarande att läsa papperstidningar. Det är klart att man sparar pengar och tid på det och omställningen har pågått i flera år. Men det tar tid.

Långsiktiga konsekvenser

Papperstrejken som i dagsläget pågått i fyra månader kommer att få en långsiktig effekt i tidskriftsbranschen. Kerstin Neld konstaterar att magasinen kommer påverkas även nästa år.

– Även om UPM går tillbaka till arbete i dag så kommer pappersunderskottet som uppstått leda till högre priser även nästa år, säger Kersin Neld.

I klippet ovan kan du höra Kerstin Neld om situationens allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.