Papperstrejk i Finland hotar svenska tidskrifter: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Strejk har nu inletts på pappersbolaget UPM i Finland. Det får konsekvenser även i Sverige, eftersom företaget står för ungefär 50 procent av pappret som svenska tidskrifter använder.

– Situationen är oroväckande, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

Under hösten 2021 har pappersbrist påverkat leveranserna och ökat priserna i hela Europa, och nu förvärras krisen. Det finländska pappersbolaget UPM:s fyra bruk gick ut i strejk den första januari. Företaget levererar ungefär hälften av det papper som svenska tidskrifter använder sig av.

– Finns det inget papper att trycka på så finns det inte. Det här pekar på ett stort problem: pappersbrist, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter.

”Kan få allvarliga konsekvenser”

Hon säger att tidskrifterna försökt skeppa ut så mycket papper som möjligt före årsskiftet, men att höstens pappersbrist försvårat detta eftersom efterfrågan varit ovanligt hög i hela Europa.

– Läget har varit problematiskt redan innan strejken, så det här kan nog få ganska allvarliga konsekvenser, säger Kerstin Neld.

I värsta fall drabbas konsumenter eftersom utgåvor inte kan tryckas. Nu arbetar förlagen för fullt för att undvika detta.

Svenska Tidskrifter gör nu en enkätundersökning bland sina 380 medlemmar för att få en bättre bild av hur svenska magasin och tidskrifter påverkas av strejken.

Strejken väntas i nuläget pågå till den 22 januari. Om parterna inte kommer överens kan den förlängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.