Uppsättning av Midsommarnattsdröm 1989, Bengt Ohlsson och en bild ur Midsommar av Ari Aster. Foto: SvD/TT

Tips: Fira midsommar som i fiktionen

Publicerad

Enligt en undersökning genomförd på uppdrag att ett hygienbolag kommer över en fjärdedel av svenskarna att avstå midsommarfirande i år. Tillhör du dem som ändå ska fira, kommer här några tips från fiktionens värld om hur du ställer till med en minnesvärd midsommarafton.

En midsommarnattsdröm, pjäs, sent 1500-tal

Fira med en handfull par, ett ratat ex och en bråkmakare försedd med ”magiska droppar” i skogen. Alla blir tända på fel personer, men det löser sig tillslut.

Serveringsförslag: Gubbröra

Dödlig skörd (The wicker man) film, 1973

Ta in på hotell på en brittisk ö, låt dig förföras av öbornas excentriska sätt och majstångsdansande, men se upp för suspekta skörd- och fruktbarhetsriter.

Serveringsförslag: Ett fruktbart ägg

Midsommar, film, 2019

Midsommar har hämtat mycket inspiration från ovanstående film – så samma gäller, men i stället för de brittiska öarna är du i Sverige (eller Ungern, där den är inspelad). Filmens berömda ättestupa har jämförts med Sveriges coronastrategi.

Midsommarnattsdrömmar, bok, 2020

Om du vill fira som i Bengt Ohlssons roman: samla dina polare för ett midsommarfirande, upprepa vart 15:e år tills ni kommer på att ni varken känner eller gillar varandra och att livet är meningslöst.

Serveringsförslag: Besk sprit i nubbeform

Farlig midsommar, bok, 1954

Om sedvanlig regnkatastrof under midsommaraftonen inträffat, gör som Tove Jansson föreslår och fira med glada grannar inomhus och gärna med kreativa förbättringar på lokalens planlösning (till exempel såga hål i golv/tak). Minst en person i midsommarsällskapet måste sätta upp en pjäs som gästerna måste delta i/titta på.

Serveringsförslag: Lavakaka och kaffe

Visa vid midsommartid, visa, 1946

Gör som i Håkan Norlén och Rune Lindström sång: Linda en krans av olvon (annan buskaktig växt går nog bra också) och ge dig ut i långdans i natten med ett glatt gäng som du kallar Ull-Stina, Kull-Lina och Gull-Fina. Skratta åt månen och ta den sen som en gloria. Sedan kan du somna i den lena mossan vid Svartrama damm.

Serveringsförlag: Gissnigsvis blir det inte så mycket tid för mat under aftonen. Ät uppvärmd västerbottenpaj till frukost dagen efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.