Jon-Henrik om anklagelserna: ”Allt är unikt på sitt sätt” Foto: Torbjörn Averås Skorup/SVT

Jon Henrik Fjällgren anklagas för plagiat

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Jon Henrik Fjällgren, som uppträder under Melodifestivalens tredje delfinal på lördag, anklagas för att ha plagierat Aviciis musik.

– Självklart är det gravplundring, säger Bert Karlsson till Expressen.

Det hettar till inför lördagens delfinal i Melodifestivalen med ännu en plagiatanklagelse. Den tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson tycker att Fjällgrens låt ”Norrsken” är tydligt influerad av Avicii.

– Det går inte att göra så här. Det är konstgjort, det håller inte att kopiera. Självklart är det gravplundring, säger Karlsson till Expressen.

Melodifestivalen 2019

Förvånande skamlöshet

Även Aftonbladets recensent Markus Larsson går hårt åt låten.

”För det första fortsätter bidragets upphovsmän att, med förvånande skamlöshet, plundra Avicii. Jon Henrik Fjällgren lyckas med konststycket att jojka melodierna från både Tim Berglings 'Without you' och 'Sun is shining' med Axwell & Ingrosso”, skriver Larsson i Nöjesbladet.

Inte hört låtarna

Fjällgren själv hävdar att han inte har hört låtarna som han anklagas för att plagiera, och tävlingsproducenten Christer Björkman säger sig inte vara oroad.

– Varje år finns några låtar som uppfattas ha likheter med andra låtar. Det följer ett strikt regelverk, det är inget konstigt. Är det så att det finns en förfördelad part som känner att det är för likt sitt verk, så gör denne en anmälan av det till Stim, säger han till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet