Danmarks radios nuvarande byggnad i Köpenhamn. Foto: TT

Fler vittnesmål om sexuella trakasserier i Danmarks radios flickkör

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella trakasserier och psykisk terror. Fler kvinnor berättar nu om sin tid i Danmarks radios flickkör. Berättelserna sträcker sig från 1960-talet fram till 2010.

I början av juni publicerade danska tidningen Politiken en artikel där tolv tidigare medlemmar i Danmarks radios flickkör vittnade om en sexualiserad miljö i kören mellan åren 2001 till 2010.

Chefsdirigent under den aktuella perioden var Malmö operas nuvarande chef Michael Bojesen.

Efter avslöjandet tog Bojesen time out från sitt uppdrag på operan och valde att avgå från uppdraget som ordförande i Danmarks största konstfond, Statens Kunstfond.

– Han har tagit detta väldigt hårt. Han var ju ytterst ansvarig under den perioden, så han tar fullt ansvar för arbetsmiljön i flickkören, sade Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera, till SVT.

Sedan den 17 juni är Bojesen åter i tjänst och Malmö operas styrelse har uttalat sitt fulla förtroende för honom.

”Barn kysstes”

Nu vittnar fler kvinnor om upplevda trakasserier och psykisk misshandel även före Bojesens tid. Flickkörens tidigare chefsdirigent, som ledde kören mellan 1965-2000, pekas ut som förövare.

– Barn kysstes, deras bröst rördes. Det fanns vuxna runt kören som bara tittade på, berättar Susanne Elmark, idag känd operasångare som var medlem i kören 1978-1984, för DR Nyheter.

En annan kvinna berättar för Ekstra bladet om ständiga vredesutbrott från den tidigare chefsdirigenten. Om hur han nöp henne i bröstvårtorna och hånade hennes vikt.

– Det var en terrorregim. Det var psykiskt våld, mobbning och man ”gjordes osynlig”, säger hon.

Kvinnorna berättar även om hur han ofta skämtade om sperma framför dem och ordnade fester med alkohol trots att vissa av körsångarna var under 16 år, vilket är åldersgränsen för alkoholbruk i Danmark.

DR-chefen: ”Djupt beklagligt”

Den tidigare chefsdirigenten fick sparken från sitt jobb år 2000 efter att några föräldrar slagit larm. Trots detta tackades han av med en avskedskonsert, tal och utmärkelsen som hedersdirigent för kören, skriver DR Nyheter. Han dog senare året därpå.

DR:s nuvarande generaldirektör Maria Rørby Rønn säger att innehållet i de vittnesmål som kommit fram är ”djupt beklagligt”.

– Det spelar ingen roll att det ägde rum för så många år sedan. Beteendet är oacceptabelt idag, och var det då också, säger hon och erkänner samtidigt att DR:s ledning begått fel då man inte agerat på tidigare uppgifter om missförhållanden, säger hon till DR Nyheter.

Danmarks radio har inlett en advokatutredning som ska höra tidigare medlemmar och personer kring kören för att gå till botten med vad som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer