Plagiat i ännu en podcast. Flera exempel i podcasten Svenska Rån. Foto: Svenska rån & TT

Flera plagiat i podcasten Svenska rån – radiojätte nekar ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av den populära podcasten Svenska mordhistorier och dess nyutgivna bok visade på omfattande plagiat. Nu kan Kulturnyheterna också visa att podcasten Svenska rån, som även den görs av Sebastian Krantz och ges ut av Bauer Media, innehåller plagiat i de tre avsnitt som granskats.

Podcasten Svenska Rån startades 2019, och är en systerpodd till Svenska mordhistorier, som Kulturnyheterna i vår granskning kunnat belägga med flera plagiat. Hittills har Svenska Rån kommit ut med fjorton avsnitt där varje del avhandlar ett känt rån. När Kulturnyheterna går igenom tre avsnitt av podcasten, hittar vi exempel på plagiat i samtliga.

Läser högt ur blogg

Totalt rör det sig om nästan åtta minuter där programledaren Sebastian Krantz läser högt ur en privatpersons blogg. Och precis som i fallet Svenska Mordhistorier rör det sig om Anders Svenssons blogg om svensk kriminalhistoria.

I podcastens avsnitt om rånet i Högdalen finns en över fem minuter lång sekvens som är näst intill identisk med Anders Svenssons blogginlägg om samma händelse.

”Det är märkligt att folk inte ens kan grundläggande regler om upphovsrätt och publicering” skriver Anders Svensson i ett sms till Kulturnyheterna.

Sebastian Krantz säger att man ska kontakta de upphovspersoner vars material man har plageriat.

– Vi har redan påbörjat en sådan kontakt. Bland annat med Anders Svensson. Vi kommer också kontakta andra upphovsrättsinnehavare och prata med dem och tillsammans försöka hitta bra lösningar på det här, säger han till Kulturnyheterna

Bauer media nekar ansvar

Radiojätten Bauer Media distribuerar både Svenska mordhistorier och Svenska rån. De upprättar avtal med annonsörerna i poddarna och står som ansvarig utgivare på respektive podcasts hemsida. Bauer Media ger ut en lång rad populära podcasts, och äger även stora radiostationer som NRJ och Mix Megapol.

Men företaget menar att de inte har något ansvar för plagiaten. Det skriver företagets Group marketing director, Jakob Gravestam i ett mejl till Kulturnyheterna. Han menar dessutom att uppgifterna på hemsidan om ansvarig utgivare inte stämmer, utan hänvisar i stället till Sebastian Krantz.

”Vi är inte ansvarig utgivare för podden Svenska mordhistorier. Vi har en dialog med Dabozzi Media och Sebastian Krantz som publicerar den podcasten. Vi har i samråd med dem avpublicerat två avsnitt och Dabozzi Media utreder om problemet förekommer i fler avsnitt, skriver Jakob Gravestam, och fortsätter:

”Vi samarbetar med en mängd bolag som publicerar podcasts via vår plattform och ansvaret för innehåll ligger på de som publicerar podcasten. Vi på Bauer Media arbetar dagligen för att i dialog med våra samarbetspartners upptäcka fel eller brister i de podcasts som publiceras via vår plattform. När något blivit fel avpublicerar vi berörda avsnitt.”

Förlaget avbryter försäljningen och annonsör hoppar av

Efter granskningen av Svenska mordhistorier har flera aktörer med koppling till podcasten och boken reagerat starkt. Bokförlaget Bookmark meddelade under dagen att de avbryter all distribution av boken tills vidare. Akademibokhandeln och Bokus lyfter boken ur sitt sortiment, och företaget Com Hem hoppar av som annonsör för podcasten.

Sebastian Krantz är författare till boken Svenska mordhistorier och programledare för både podcasten med samma namn samt systerpodcasten Svenska rån. Han har full förståelse för att boken dras in.

– Det är ju jättetråkigt när det blir så. Jag har full förståelse för man måste ju göra så för att få bukt med vad som har hänt, innan man vet hur vi ska gå vidare, säger han.

Angående annonsören som nu avslutar sin medverkan ser han även detta som en tråkig utveckling.

– Det är ju jättetråkigt när det blir så. Sen så förstår jag ju samtidigt, men det är ju tråkigt, säger Sebastian Krantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.