FN-chefen: Det råder skräckstämning i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

FN:s människorättschef Michelle Bachelet varnar för att den redan allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Belarus håller på förvärras.

– Jag oroas av en ökad utsatthet för journalister och människorättsförsvarare, säger hon i ett möte med FN:s människorättsråd där en rapport om situationen i Belarus lagts fram.

Inför och efter det utdömda valet i Belarus i augusti, som president Aleksandr Lukasjenko påstår sig ha vunnit, har landets oppositionsledare fängslats eller tvingats i exil.

Hundratusentals belarusier har gått ut på gatorna i protester av aldrig tidigare skådad omfattning och tusentals demonstranter har frihetsberövats.

Protester i Belarus

Politiska brott

Enligt Bachelet hade fram till den 9 februari totalt 246 personer dömts till fängelse för påstådda politiska brott.

I rapporten, som täcker perioden maj till den 20 december, beskrivs godtyckliga gripanden, hundratals anklagelser om tortyr samt hot och trakasserier mot journalister, aktivister och oppositionella.

– Alla dessa kränkningar som begåtts under straffrihet har skapat en skräckstämning, säger Bachelet.

Belarusiska myndigheter som besvarat rapporten uppger att rättsmyndigheter har fått in 4 644 klagomål om våld och att drygt 1 050 av de anmälningarna har avfärdats.

– Vad vi förstår har inte ett enda av de hundratals klagomål som gäller tortyr och misshandel lett till att en utredning inletts, konstaterar Bachelet.

Straffskärpning

Hon ser särskild anledning till oro när det gäller de förberedelser som nu pågår i Belarus i syfte att ändra lagstiftningen så att straffen han skärpas för deltagande i fredliga demonstrationer.

Hon uppmanar regimen att släppa alla som demonstrerat fredligt.

Den belarusiske FN-ambassadören Juri Ambrazevitj avfärdar rapporten som ”mycket subjektiv”.

– Belarus regering anser inte att den här rapporten förtjänar att uppmärksammas, säger han via videolänk på mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet