Trettio journalister och människorättsaktivister gripna i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal journalister och människorättsaktivister har gripits av polis i Belarus. Över 400 journalister har gripits det senaste halvåret, och flera av dem riskerar fängelse för att ha rapporterat om protesterna mot president Alexander Lukasjenko.

Över hela Belarus har polisen gjort räder mot både det belarusiska journalistförbundet, människorättscenter och medlemmars bostäder.

Bland annat greps ordföranden för journalistförbundet under tisdagen.

– Det här är det största nedslaget mot journalister och rättsaktivister Europa någonsin sett. Över 400 journalister har gripits de senaste sex månaderna, och myndigheterna kommer inte att sluta med det, säger journalistförbundets vice ordförande till nyhetsbyrån AP.

Protesterar mot valfusk

Åtminstone ett tiotal av de gripna anklagas för brott. En företrädare för människorättsorganisationen Viasna menar att myndigheterna försöker stoppa rapporteringen kring det senaste valet, enligt vilket sittande president Alexander Lukasjenko vann med en stor majoritet.

– Det här är ett försök att skrämma journalister och människorättsaktivister som berättat om det otroligt stora förtrycket vi lever under.

EU kritiserar president Lukasjenko

Belarus har skakats av stora protester sedan president Lukasjenko deklarerade seger i valet förra året och svors in i hemlighet. EU kritiserar landet för bristande demokrati och har infört sanktioner.

Nyligen beslutade det internationella ishockeyförbundet att flytta årets världsmästerskap från huvudstaden Minsk.

Alexander Lukasjenko har suttit vid makten i 26 år. Belarusiska myndigheterar svarat på protesterna genom att gripa över 30 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.