Filip Hammar, Petra Mede och Fredrik Wikingsson under insamlingsgalan Hela Sverige Skramlar i Globen. Foto: Jessica Gow/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så var Hela Sverige skramlar från Globen

Publicerad

Prinsar, politiker och fler än 60 artister.
Stora delar av det offentliga Sverige fanns på plats i Globen under den största välgörenhetskonserten, troligen någonsin, på svensk mark.
Resultatet: 40 miljoner kronor.

Det började som ett branschinitiativ för två och en halv vecka sedan. När det slutligen var dags för ”Hela Sverige skramlar”, stod fler än 60 namn på listan över framföranden. Artister, komiker och tv-personligheter fördelade galatid mellan sig från klockan sju till halv tolv på kvällen.

Konserten avslutades med nyskrivna låten ”Ingen kan göra allting”, av Patrik Isaksson och Uno Svenningsson. Den framfördes på scenen tillsammans med bland andra  Sarah Dawn Finer och Lilla Namo, efter att kvällen programledare – Filip Hammar, Fredrik Wikingsson och Petra Mede förkunnat hur mycket svenska folket skramlat ihop till offren för flyktingkatastrofen. 38 849 425 kronor, var beskedet, en siffra som efter programmet steg till över 40 miljoner.

”Är ingen trendgrej”

Men insamlingen, som går till organisationer som UNHCR och Röda Korset, fortsätter.

Att inte göra ”Hela Sverige skramlar” till en fluga i tiden, var ett budskap som återkom flera gånger från scenen under kvällen.

– Det här är ingen trendgrej. Det här måste fortsätta, sa Gina Dirawi i sitt tal.

Gömde flyktingar

Mark Levengood bad Sverige att inte bara öppna våra hjärtan, utan hjärnor och säga det enda självklara: Om ni vill får ni gärna skapa er ett nytt hem här i Sverige.

Levengoods make, Jonas Gardell, berättade i sitt tal från Globens scen om att paret gömt flyktingar i sin sommarstuga för några år sedan, och senare kom att betala den enes begravning, när han skickats tillbaka till sitt hemland och nekats sjukvård.

Kritik mot politiker

Galan innehöll även kritik mot makthavare, och brist på ställningstagande i flyktingfrågan.

Skådespelaren Kjell Bergqvist anklagade statminister Stefan Löfvens regering för att ”göra så lite att de lika gärna hade kunnat gå ner till Centralstationen och pissa på flyktningarna”.

Kritik i annan saklig form kom från kvällens hemliga gäst: professor Hans Rosling, som med hjälp av Globens publik illustrerade fördelningen av Syriens flyktingar över världen, med ytterst få i Europa.

– Det är ju pinsamt, sa professorn, och tackades med stående ovationer för sin power point-presentation.

Prinsen och prinsessan i Globen

På plats i Globen fanns just flera politiker, bland annat moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, som fick utstå skämt från maken – komikern David Batra från scenen, och även representanter från kungahuset, med prins Carl Philip och prinsessan Sofia på arenaläktaren.

Mest av allt stod musiken i centrum för kvällen, och närmare fyra och en halv timma krävdes för den långa artistlistan.

60 miljoner människor är på flykt i världen just nu, hälften av dem är barn. Sedan årets början har en halv miljon människor i desperation tagit sig över Medelhavet för att fly krig, svält och misär och nå Europa. Omkring 2.980 människor har mist livet under den farliga resan.

Hela galan, som kommenterades i SVT av Kulturnyheternas Per Sinding-Larsen och före detta Europakorrespondenten Kristian Catomeris, går att se i efterhand här.

Faktaruta: De deltog välgörenhetsgalan

Visa

Alcazar

Ametist Azordegan

Amanda Bergman

Björn Dixgård

Bo Kaspers Orkester

Carola

Darin

David Batra

Filip Hammar

Fredrik ”Benke” Rydman

Fredrik Lindström

Fredrik Wikingsson

Gina Dirawi

Graveyard

Jill Johnson

Joel Alme

Johan Glans

Jonas Gardell

Gunilla Backman

Kim Cesarion

Kodjo Akolor

Duvemåla-ensemblen

LaGaylia Frazier

Laleh

Lars Winnerbäck

Lena Philipsson

Linnea Henriksson

Lisa Nilsson

Lilla Namo

Love Antell

Malena Ernman

Mariette

Markus Krunegård

Martin Stenmarck

Mauro Scocco

Maxida Märak

Maja Francis

Melissa Horn

Miss Li

Molly Sandén

Niklas Strömstedt

Ola Salo

Orup

Patrik Isaksson

Peter Jöback

Petra Mede

Petra Marklund

Petter

Redline Allstars (Linda Pira, Stor, Mohammed Ali, Jacco, Carlito, Amsie Brown & Aki)

Sanna Nielsen

Sarah Dawn Finer

Seinabo Sey

Syster Sol

Tensta Gospel Choir

Tomas Andersson Wij

Tomas Ledin

The Hives (featuring Michael Alonzo & Steppan)

Uno Svenningsson

Weeping Willows

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Galan Hela Sverige skramlar

Mer i ämnet