Hasse Alfredson framför sin skrivarstuga i Stockholm. Foto: SVT

Folkets hyllningar till Hans Alfredson

Uppdaterad
Publicerad

Många läsare hör av sig till SVT Nyheter för att dela med sig av sina favoritminnen och tankar om Hans Alfredson. Här är ett urval.

”En stor människa har lämnat oss. Stor sorg och saknad i våra hjärtan. En fantastisk humorist och skådespelare. Saknad” skriver Marie-Louise.

”Vilken saknad och tomhet men himlen kan glädja sig åt när Hasse o Tage är tillsammans igen, tack för din humor och ditt allvar! Vila i frid!” skriver Christer Reinholdsson.

”Jag minns en regnig dag på Klarabergsviadukten för inte så länge sedan, då kom Hasse gående mot mig. Vi fick ögonkontakt och utbytte vänliga leenden, som en hälsning. Jag fick en stark förnimmelse av att detta var sista gången jag såg honom, att han snart skulle gå bort. Han var som en slags jourhavande gud, alltid mild men också med kännedom om människans mörkaste sidor. Hans film Den enfaldige mördaren var bevis på det” skriver Anne-Marie.

LÄS MER: Hans Alfredson är död

”Gladde och berikade mitt liv”

”Tack bäste Hasse Alfredsson, för att du gladde och berikade mitt och andras liv. Du var en av de jag kommer minnas för alltid. Många av de stora lämnar nu jordelivet. Lite för många om du frågar mig. Hasse, Gösta Ekman, Loffe, Magnus & Brasse. Min barndoms hjältars död påminner mig om att jag själv blir äldre. Kram och tack!” skriver Niklas Larsson.

”Tack för allt fantastiskt roligt och fyndigt du gjort, ihop med Tage, Gösta och så många andra. I vårt gamla herrmiddagssällskap åkte alltid de gamla Lindeman-skivorna på och vi låg en eller två meningar före i dialoger och monologer. På biblioteket i byn där jag växte upp tillbringade jag många timmar med att lyssna på Lindeman och diverse revyer. Du är redan saknad. Hälsa Tage!” skriver Thomas Magnusson.

LÄS MER: Vännerna om Alfredson: ”En ikon som försvinner”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.