Foto: TT

Hans Alfredson är död

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre författaren, komikern och filmskaparen Hans Alfredson är död, uppger hans familj för TT. Han blev 86 år gammal.

Hans Alfredson avled under söndagen på Danderyds sjukhus. ”Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ”Log och dog”. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, skriver familjen i ett uttalande till TT.

Folkkär duo

Alfredson föddes sommaren 1931 i Malmö men växte upp i Helsingborg. Studentspexandet i Lund ledde honom till radions underhållningsavdelning där han träffade Tage Danielsson.

Tillsammans med Danielsson utgjorde han duon Hasse och Tage, som var verksam från 1950-talet fram till Danielssons död år 1985. Duon skapade bland annat de hyllade filmerna ”Att angöra en brygga”, ”Picassos äventyr” och ”Äppelkriget”.

2013 tilldelades Alfredson en Hedersguldbagge, och hans tal på galan blev hans sista stora framträdande.

Hans Alfredson lämnar efter sig hustrun Gunilla, sönerna Daniel och Tomas och dottern Sofi.

LÄS MER: Se klippen med Hans Alfredson

”Har betytt så oerhört mycket”

– Han har betytt så oerhört mycket. När kända människor dör brukar man alltid säga att det var en av de största, men han var verkligen en av de största. En sann renässansman som lyckades med allt han tog sig för, han var oerhört begåvad, säger filmkritikern Fredrik Sahlin till SVT Nyheter.

”Det är svårt att hitta ord som är tillräckliga för att beskriva Hans Alfredsons livsverk. Han var en mångkonstnär, enastående som underhållare, satiriker, författare, filmskapare, regissör och skådespelare. Han var komikern som aldrig fruktade allvaret”, skriver SVT:s vd Hanna Stjärne i en kommentar.

”Han var samhällskritikern och humanisten som använde ordet, bilden och humorn som vapen. För att citera Hasse själv när han höll tal över Tage Danielsson på minnesstunden på Skogskyrkogården i Stockholm: 'Åh, vad vi har haft roligt med dig'”, skriver Hanna Stjärne.

LÄS MER: Folkets hyllningar till Hans Alfredson

”Klart att det är jättesorgligt”

Skådespelaren Inger Nilsson, känd från rollen som Pippi Långstrump, jobbade ihop med Hans Alfredson när de båda medverkade i Pippi-filmerna.

– Det är klart att det är jättesorgligt, säger Inger Nilsson.

– Det var väldigt roligt att filma med honom. Jag tror att han tyckte att det var kul själv.

LÄS MER: Filmkritikern: En sann renässansman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hans Alfredson 1931-2017

Mer i ämnet