Beskedet om Hasse Alfredsons död emottags med vemod av filmkritikern Fredrik Sahlin. Foto: SVT

Fredrik Sahlin: Han var en sann renässansman

Publicerad

Den folkkäre författaren, komikern och filmskaparen Hans Alfredson har gått ur tiden, 86 år gammal. Filmkritikern Fredrik Sahlin menar att han var en av de största vi hade.

Vad har Hans Alfredson betytt?

– Han har betytt så oerhört mycket. När kända människor dör brukar man alltid säga att det var en av de största, men han var verkligen en av de största. En sann renässansman som lyckades med allt han tog sig för, han var enormt begåvad, säger filmkritikern Fredrik Sahlin till SVT Nyheter.

LÄS MER: Hans Alfredson är död

– Han var politiskt aktiv och hade en jäkla humor. Han lyckades vara folklig och politiskt engagerad samtidigt – han hade sjukt många strängar på sin lyra.

Finns det någon som kan mäta sig med honom inom svensk humor?

– Nej, det är nog svårt. Gösta Ekman, som dog nyligen, kanske kan mäta sig, men jag vågar inte uttrycka mig om det. Detta är inte oväntat, vi visste att Hans Alfredson varit dålig ett tag – men det känns ändå tragiskt, säger Fredik Sahlin.

LÄS MER: Vännerna om Hans Alfredson: ”En ikon som försvinner”

– Magnus och Brasse har båda dött, Gösta Ekman har dött, Hasse och Tage har dött – ur ett rent egoistiskt perspektiv känns det tragiskt, det är en del av min barndom och uppväxt som har försvunnit. De droppar sakta av allihopa, det känns oerhört tragiskt och tråkigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hans Alfredson 1931-2017

Mer i ämnet