Foto: TT/privat

Folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist sörjs av Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Michael Nyqvist har gått bort, bara 56 år gammal. Det meddelade hans familj under tisdagskvällen. Och redan kort efter beskedet har många vänt sig till sociala medier för att uttrycka både sorg och uppskattning.

– Jag är i chock. Micke var en fantastisk vän, säger skådespelaren Helena Bergström till SVT.

Michael Nyqvist har dött, lungcancern tog hans liv efter en tids sjukdom.

”Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig”, säger familjen.

Michael Nyqvist 1960-2017

Och de förstår kanske inte hur rätt de har.

Under tisdagskvällen har många svenskar, kända som okända, beklagat sorgen.

Skådespelaren Helena Bergström skriver i ett sms till SVT Nyheter att hon är i chock.

– Micke var en fantastisk vän, människa och kollega. Jag sörjer!, skriver hon.

Morgan Alling: ”Visste inte att han var sjuk”

När skådespelaren Morgan Alling började på scenskolan, sjutton år gammal, blev Michael Nyqvist hans fadder.

– Jag minns honom som en vän som alltid var där. Han var den som guidade mig runt på skolan. Vi gjorde grejer ihop. Käkade, tränade… Båda var unga och okända då. Vi hade gemensamt att vi båda hade bott på barnhem och hade en tuff uppväxt. Vi stöttade varandra i det, och han berättade om det sedan i sitt sommarprat och i sin bok, säger Morgan Alling till SVT.

Mot slutet av Michael Nyqvists liv hördes han och Morgan Alling mindre ofta, och han säger till SVT att han inte visste att Nyqvist hade lungcancer.

– Det var några månader sedan sist. För mig kommer det här lite som en chock. Jag visste inte att han var sjuk.

KRÖNIKA: ”Det här är så oerhört, fruktansvärt ledsamt”

Göranzon: ”En så ung man”

Skådespelaren Marie Göranzon har tidvis arbetat tillsammans med Michael Nyqvist på Dramaten.

– Jag tycker bara att det är sorgligt. En så ung man. En mycket bra skådespelare. Jag känner mig förtvivlad för hans familj naturligtvis. Han spelade sina roller med intelligens och känslighet. Jag upplevde honom som en vänlig och fin människa.

Det var känsligheten som utmärkte Nyqvists skådespeleri, säger Marie Göranzon.

– Det jag har sett i filmväg har han gjort med en väldig känslomässig styrka. Det är porträtt av en svensk man som vi inte är så vana vid att se.

Stor sorg på sociala medier

”NEJ!  FINASTE, SNÄLLASTE Michael Nyqvist. Min första scenkyss. Min första scenmentor. Du lärde mig så jävla mycket o stöttade ALLTID! Fan!”, skriver manusförfattaren och regissören Edward af Sillén på Twitter.

Journalisten och programledaren Alexandra Pascalidou skriver på Instagram att Michael Nyqvist var som en bror för henne.

”Alltid lika kärleksfull, uppmuntrande, generös. Vi tränade kampsport, lagade mat, utbytte hemlisar. Farväl, bror” skriver hon.

Journalisten och programledaren Alexandra Pascalidou skriver att Michael Nyqvist var som en bror för henne. Foto: Skrämdump Instagram

”Obegripligt. Helt och hållet obegripligt. Jag är i chock. Farväl kära 'filmbror'”, skriver skådespelaren Alexandra Rappaport på Instagram.

Skådespelaren Alexandra Rapaport skriver på Instagram om Michael Nyqvist bortgång. Foto: Skärmdump Instagram

LÄS MER: Dog efter en tids lungcancer

”Fan så sorgligt med Michael Nyqvist, uppskattade honom mycket. Vila i frid”, twittrar även komikern Soran Ismail sent på tisdagskvällen.

”Så otroligt tråkigt. En av mina absoluta favoriter bland svenska skådespelare har lämnat oss, Michael Nyqvist. Tack för allt du gav oss!”, skriver Vänsterledaren Jonas Sjöstedt (V).

Programledaren Anders Timell sörjer Michael Nyqvists bortgång på Instagram. Foto: Skärmdump Instagram

”Han visste mycket om både livet och konsten”

Dramatenchefen Eirik Stubø skriver på teaterns Facebook-sida att Michael Nyqvist under en följd år varit en av Dramatens mest betydelsefulla skådespelare.

”Jag tror att var och en som mötte Michael tog djupa intryck av hans personliga mod och ivriga nyfikenhet, hans uppfordrande allvar och även hans överrumplande humor. Han visste mycket om både livet och konsten” skriver Eirik Stubø.

– Jag visste att Micke var sjuk, men det gick fort på slutet så jag är så klart bestört och ledsen, säger vännen och regissören Stefan Larsson.

Han beskriver Michael Nyqvist som en begåvad och prestigelös skådespelare.

– Jag tänker på hans familj, hans barn och hans hustru. Det är förfärligt tråkigt att en ung man ska gå bort så tidigt, säger Stefan Larsson.

– Han var öppen och givande, han var så charmig som han verkade vara.

”Väldigt, väldigt ledsen”

Radioproducenten och vännen Bibi Rödöö fick nyheten om Michael Nyqvists död från sin dotter.

– Jag är lite omstörtad och väldigt, väldigt ledsen, säger Bibi Rödöö.

– Som vän till honom tyckte jag så mycket om att han gjorde sig inte till vare sig privat eller på filmduken. Han var han, han var Micke, säger hon.

”Han var oerhört rolig”

Skådespelerskan Julia Dufvenius var en av de sista som arbetade med Nyqvist på Dramaten, innan han tog tjänstledigt 2009.

– Jag fick samtal av Dramaten som berättade det för mig, det är fruktansvärt tråkigt och jag blev väldigt ledsen. Jag tänker på hans fru, barn och familj, säger hon till SVT Nyheter.

Hur var det att arbeta med honom?

– Vi hade väldigt kul ihop, och jobbade väldigt bra ihop.

Hur var han som kollega? 

– Oerhört rolig och hårt arbetande.

Många delar med sig av bilder Michael Nyqvist på sociala medier. En av dem är musikern Andreas Johnson. Foto: Skärmdump Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Nyqvist 1960-2017

Mer i ämnet