Författarförbundets ordförande Grete Rottböll. Foto: Henrik Montgomery/TT

Författarförbundet tar strid för biblioteken i ny kampanj

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av Sveriges folkbibliotek har försvunnit sedan millenieskiftet. Ett demokratiproblem, menar Författarförbundet som nu drar igång kampanjen ”Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget”.

– Vi måste prata om bibliotekens betydelse för demokratin, säger Författarförbundets ordförande Grete Rottböll till Kulturnyheterna.

I en debattartikel i Expressen skriver Grete Rottböll och Per Wirtén, styrelsemedlem i förbundet, att alla behöver förstå att det finns en biblioteksfråga och att ”folkbiblioteken har fiender”.

Författarförbundet menar att privatiseringar av biblioteken och politisk styrning av bibliotekens innehåll är stora problem. De pekar också på nedskärningar och besparingspolitik som ett stort problem.

– Man kan inte lägga ner fler bibliotek och man kan inte skära ner öppettiderna mer. De ansvariga får inte smita undan, säger Grete Rottböll.

Bjuder in till rundabordssamtal

Med kampanjen vill Författarförbundet skapa likvärdiga bibliotek med generösa öppettider och kunnig personal, arbeta för att biblioteken inte privatiseras och se till att alla elever har tillgång till ett skolbibliotek.

– Därför kommer vi att bjuda in politiker och beslutsfattare till rundabordssamtal för att diskutera bibliotekens framtid, säger Grete Rottböll.

Kampanjen kommer också att utgöras av samtal mellan representanter från Författarförbundet och beslutsfattare runtom Sverige.

– Vi har författare i hela landet som kommer att jobba med samtal på sin ort, säger Grete Rottböll.

Det första stora offentliga samtalet i kampanjen kommer att ske den 23 april på ABF-huset i Stockholm i form av ett panelsamtal där flera politiska representanter kommer att delta.

Kampanjen ”Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget” inleds den 3 mars och kommer att avslutas under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.