Christer Sturmark, förlagschef för Fri Tanke. Foto: TT

Förläggaren: Infekterade frågor behöver ventileras extra mycket

Publicerad

Enligt förlagschefen Christer Sturmark som gett ut Göran Lambertz bok om Quickfallet är det inte upp till förläggaren att ansvara för innehållet i böckerna.

Göran Lambertz nya bok ”Quickologi” har väckt starka reaktioner och anklagas för att förtala journalisten Hannes Råstam. I boken vill den före detta justitiekanslern Lambertz ge sin syn på fallet med Thomas Quick, numera Sture Bergwall.

Det är förlaget Fri Tanke som ger ut boken och enligt förlagschefen Christer Sturmark är det inte upp till förläggarna att ansvara för innehållet.

– Det är ju författarens ansvar. Jag bedömer bokens kvalité, säger Christer Sturmark.

Bidra till samhällsdebatten

Den språkliga kvalitén är en av de två saker Sturmark tittar på när han överväger att publicera en bok. Det andra är om den tillför något till samhällsdebatten, vilket han tycker att boken gör. 

– Infekterade frågor behöver ventileras extra mycket. Jag gillar ju det som vi faktiskt har i vår grundlag, nämligen tryckfrihetsförordningen, som talar om ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Det ligger lite grann i upplysningens natur att olika aktörer får komma till tals i bokform.

”Inga personliga påhopp”

Journalisten Hannes Råstams avslöjanden om rättsprocessen föranledde till stor del friandet av Bergwall. I boken riktar Lambertz stark kritik mot Råstam, som avled i cancer 2012, och skriver bland annat att han först trodde att Hannes Råstam utsatte landet för ett ”practical joke”, något som Christer Sturmark inte anser är ett angrepp på Råstam som person.

– Det är ju faktiskt inga personliga påhopp för det Lambertz säger är att det finns faktafel i boken. Och han säger att de är så pass grova att han frågar sig om det kan ha varit avsiktligt. Det är ju en sakdiskussion. Och huruvida det stämmer eller inte, det vet inte jag. Det får stå för varje part i debatten. Men att man ska få påtala att det finns faktafel i andra böcker det är en självklarhet, det måste man få göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet