Zeana feat. Anis Don Demina framför sitt bidrag ”Mina bränder” under de första repetitionerna. Foto: Jessica Gow/TT

Pyro, politik och en rad artister som gör comeback

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen genomfördes det allra första genrepet inför publik i årets Melodifestival. Den första deltävlingen präglas av mycket teknik och mycket rekvisita inramat av programledarkvarettens politiska passningar och shownummer.

Det är många välbekanta ansikten i Melodifestival-sammanhang som är tillbaka i årets tävling. Anna Bergendahl, Nano, Mohombi, Wiktoria och Arja Saijonmaa har alla varit med i tävlingen tidigare.  

2010 vann Anna Bergendahl Melodifestivalen med “This is my life”, en låt som slutade på en elfteplats i semifinalen i Eurovision song contest det året. Det innebar att Sverige precis missade en finalplats och det är fortfarande den enda gången som Sverige har missat en final i Eurovision. Nu är hon tillbaka i Melodifestivalen med låten “Ashes to ashes”.  

Melodifestivalen 2019

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka. Jag är så lycklig, säger Anna Bergendahl till Kulturnyheterna och tillägger att det är så mycket som har hänt sedan 2010 att det är svårt att jämföra hur det var då med hur det är att vara med nu: 

– Jag känner att jag har utvecklas väldigt mycket som sångare och låtskrivare. Jag hoppas att det märks att jag är äldre och tryggare i mig själv.  

Vad tror du om dina vinstchanser? 

– Jag vet inte. Jag skulle inte våga satsa pengar på någonting.

Två akter är nykomlingar

Gruppen High 15 och artisten Zeana är båda nykomlingar i Melodifestivalen.  

– Det var det roligaste jag har gjort, säger Zeana Muratovic direkt efter första genrepet för publik. 

Zeana har också med sig DJ:n och Youtubern Anis Don Demina som kanske några känner igen som saxofonisten från Samir och Viktors nummer förra året. Och tillsammans bjuder de på en sprakande eldshow till låten ”Mina bränder”.

– Man blir påmind om hur mäktigt det är när man kommer ut här. Jag tror att publiken plockar fram det bästa ur oss båda, säger Anis Don Demina. 

Zeana feat. Anis Don Demina framför sitt bidrag ”Mina bränder” under de första repetitionerna. Foto: Jessica Gow/TT

Vad tror ni om era vinstchanser? 

– Jag tror på oss stenhårt. Men det viktigaste är att vi ger allt, säger Anis Don Demina.

De fyra programledarna, komikerna Marika Carlsson och Kodjo Akolor och artisterna Eric Saade och Sarah Dawn Finer, bjöd både på sång och dans under genrepet av öppningsnummer och mellanakter och många skämt om svensk politik där emellan.

De kommer bland annat att bjuda på en hyllning till förra årets vinnare av Eurovision song contest, Netta Barzilai.

Programledarna Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer, Eric Saade och Marika Carlsson repeterar inledningsnumret inför lördagens första deltävling i Melodifestivalen 2019 i Scandinavium. Foto: Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet