De två polismän som intervjuas i inslaget på Fox News. Foto: Fox News

Fotograf ger poliser rätt om Horowitz Sverigedokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna som intervjuades i Ami Horowitz dokumentär om problem i svenska förorter hävdar att materialet klippts ihop på ett sätt som inte speglar verkligheten. Nu ger fotografen dem rätt.

– Jag skulle aldrig ställt upp om jag känt till hur oetiskt och oseriöst materialet skulle klippas ihop, säger Emil Marczak till Dagens Nyheter.

I filmen påstås det bland annat att det finns områden i svenska förorter dit polisen inte åker och att den svenska regeringen försöker dölja de problemen. Delar av Horowitz film visades av tv-kanalen Fox News i fredags och var källan till USA:s president Donald Trumps utfall mot svensk flyktingpolitik.

Två poliser som intervjuas i filmen har sagt att de inte alls står bakom inslaget och menar att de blev chockade när de såg resultatet. De menar att de intervjuats på falska premisser och att materialet klippts ihop, så att det framstår som att de svarar på andra frågor än de verkliga.

Trumps utspel mot Sverige

– Jag och min kollega svarar på en helt annan fråga än det som sägs i inslaget. Det handlar inte om det som vi pratade med honom om. Det är två helt olika program, har poliskommissarie Anders Göranzon sagt till SVT Nyheter.

Ger poliserna rätt

Fotografen som filmade intervjun ger nu poliserna rätt. Han säger att Ami Horowitz ”gång på gång försökte få poliserna att hålla med honom”, och att han själv aldrig skulle ställt upp om han vetat hur materialet skulle klippas ihop.

– För att dubbelkontrollera att mina minnesbilder stämmer har jag gått igenom råfilmen och det bekräftar polisernas bild av händelseförloppet. De sade upprepade gånger att de inte hade några uppgifter som kunde styrka ett sådant uttalande, säger han till Dagens Nyheter.

Läs mer: ”Trump spär på en bild om Sverige som farligt”

Emil Marczak säger att han inte tagit jobbet om han vetat ”hur oetiskt och oseriöst materialet skulle klippas ihop”.

– I råfilmen märks att Horowitz hade en tydlig agenda, både med vilken typ av hårt vinklat inslag han skulle göra och att flyktingfrågan hör ihop med olika brottsformer oavsett vad han fick för svar. Jag står inte bakom sådana oetiska och oseriösa arbetsmetoder och vill inte att polisernas, eller mitt, namn dras i smutsen, säger han till Dagens Nyheter.

Onyanserad intervju

En annan fotograf som bistod Horowitz vid intervjun med journalisten Annika Hernroth-Rothstein beskriver intervjun som onyanserad. Han skulle heller inte ha ställt upp om han vetat hur materialet skulle användas.

– Jag hade ingen aning vad han skulle göra med materialet. Jag frågade inte heller utan jag utgår från att folk är seriösa i sitt yrkesutövande. Men hela intervjun kändes onyanserad, säger fotografen Jacob Bjelfvenstam till Dagens Nyheter.

Läs mer: Trumps förklaring: Refererade till tv-inslag om Sverige

Läs mer: SVT granskar påståendena som Trump pratar om

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet