Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotografen Denise Grünstein har gått bort, efter en längre tids sjukdom. Foto: TT

Fotografen Denise Grünstein har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Denise Grünstein har gått bort, efter en längre tids sjukdom. Hon avled den 23 juni och blev 72 år gammal.

Denise Grünstein föddes i Helsingfors 1950. Hon blev uppmärksammad vid 1970-talets slut efter att ha studerat fotografi i USA och Sverige. Under sitt liv arbetade hon också för Svensk Filmindustri som stillbildsfotograf, och som inspicient hos mode- och reklamfotografer.

2001 hade hon sin första stora separatutställning på Moderna museet i Stockholm, vilken följdes av omtalade diton på bland annat Hasselblad Center 2005 och Kiasma i Helsingfors 2010. 2018 ställde hon ut på galleriet CFHILL.

– Att jobba med Denise var som livets teater där inget stod stilla, utan allt rörde sig i kosmiska omloppsbanor. Jag uppfattade det som att hon arbetade intuitivt och ständigt sökte efter skönheten, skriver Michael Storåkers, Denise Grünsteins gallerist på CFHILL i ett minnesord.

Tekniskt fulländad

Kulturnyheternas redaktör Anders Jansson menar att Denise Grünsteins fotografi stod fram som något alldeles nytt i den svenska bildvärlden när hon slog igenom på 1980-talet.

– Ingen hade som hon en förmåga att kombinera en estetisk elegans, som man bara sett hos internationella storheter som Irving Penn och Annie Leibovitz, med ett eget konstnärligt uttryck, säger han.

Teknisk fulländning och stora negativformat var något som tillhörde reklamvärlden, men Denise Grünstein var en föregångare när det gällde att använda det redaktionellt och konstnärligt, förklarar Anders Jansson vidare.

– De senaste decenniernas verk, ofta iscensatta kvinnliga gestalter och natur, var gåtfulla och vackra utan att det estetiska någonsin blev ett självändamål. Hennes bilder kommer att förbli tidlösa.

Se K-special: Denise Grünstein på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.