Foto: NRK

Så här ser franska versionen av Skam ut

Uppdaterad
Publicerad

Första klippet från Frankrikes version av tv-serien Skam har släppts på Youtube. Vi får möta Eva, som på franska blivit Emma, Isak och Jonas, som båda behåller sina norska namn.

Megasuccén Skam tog världen med storm när första avsnittet sändes hösten 2015. I höstas ingick NRK avtal med sju länder som i detta nu håller på att utveckla sina egna varianter av serien, skriver NRK.

I Spanien, Tyskland, Italien, Belgien och USA pågår arbetet med respektive lands Skam-produktioner. Men först ut är alltså Frankrike, som valt att följa det norska manuset ganska troget, enligt NRK.

På Twitter postade ett annat fankonto en bild som visar hur huvudkaraktärerna ser ut i norska (högst upp) respektive italienska (mitten) och franska (längst ned) upplagan av Skam. Foto: Skärmdump från Twitterkontot Skam Updates.

Än så länge har inga premiärdatum för de olika produktionerna bekräftats, men konton på Facebook och Instagram har skapats för karaktärer i den franska och italienska serien.

Klippet från franska Skam går att se på NRK:s webb.

Sana utan hijab

Än så länge är det manuset till säsong ett som de europeiska produktionerna utgår ifrån. De är anpassade till den lokala verkligeten i länderna. Sanas karaktär som får namnet Imane B kommer till exempel inte att bära slöja i skolan eftersom franska regler inte tillåter det.

Andra karaktärer där namnen ändras är Noora, som får namnet Manon, Vilde blir Daffy (Daphné) och Chris blir Alex. Vidare blir William Charles och även Penetrator-Chris blir istället Alex.

Ett fan-konto på Twitter har lagt upp en bild där skådespelarna från norska Skam och franska Skam möts. Foto: Skärmdump från Twitter.

Andem regisserar

Julie Andem, skaparen av Skam, kommer att regissera den amerikanska serien och en del av det norska produktionsteamet följer med henne till Austin, Texas där inspelningarna kommer att pågå.

Amerikanska Skam kommer att finnas tillgänglig för strömning på NRK och Facebook. NRK jobbar även på att kunna strömma de övriga versionerna av serien.

För SVT:s räkning är det oklart om någon av de kommande Skam-serierna kommer att visas via kanalen.

– Det är som med andra projekt, vi får en förfrågan om samarbete eller så söker vi aktivt, och ingen förfrågan har skett än, men sådant kan ju förändras, säger Safa Safiyari, kanalchef på Barnkanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer