Pristagarna Denis Mukwege och Nadia Murad vinkar till fackeltåget, som görs i samband med fredsprisutdelningen och fredsfesten i Oslo. Foto: Heiko Junge/TT

Dyr fredsfest i Oslo bantade och blev en folkfest

Uppdaterad
Publicerad

Av ekonomiska skäl ersattes den annars internationellt stjärnspäckade fredspriskonserten i år av en alternativ konsert, med lokala artister, öppen för allmänheten: Nobels fredsfest mitt i centrala Oslo.

– Det blev en riktig folkfest, vilket vi gillar i Norge, säger kulturjournalisten Agnes Moxnes till Kulturnyheterna.

Tidigare i år meddelande det norska Nobelinstitutet att årets Nobelkonsert ställts in på grund av organisationens dåliga ekonomi och att konserten i sig varit kostnadstyngd.

Traditionellt sett har Nobelkonsertens upplagor haft superkändisar som Tom Cruise, Cathrine Zeta-Jones och Oprah Winfrey som konferencierer. Artisterna på scen har burit namn som Zara Larsson, Whitney Houston, Lady Gaga och John Legend. Men enligt Agnes Moxnes, kulturjournalist på NRK, har den årliga konserten fått mycket kritik genom åren och avfärdats som långtråkig, alldeles för stor och opersonlig.

– Jag tror att de flesta tänker att de här stjärnorna kommer säkert hit på grund av fredspriset, men de kommer också dit för att marknadsföra sig själva. Det blir lite dubbla budskap, säger Agnes Moxnes.

”Folkets fest”

I år har evenemanget ersatts med en betydligt mer avskalad gratiskonsert på Fridtjof Nansens plass i Oslo. Uppträder gör bland annat norska artister som Eva Weel Skram, Kurt Nielsen och Christel Alsos.

– Det var egentligen inte ens så mycket snack om den inställda konserten – fokus lades på den festen som faktiskt blev. Den fick mycket uppmärksamhet och blev riktigt välbesökt. Det blev en folkfest, vilket vi gillar i Norge. Detta år var det verkligen folkets fest.

Det var efter initiativ från den norska finansmannen och entreprenören Arthur Buchart som gratiskonserten kom till skott. Den anordnades med stöd av det norska Nobelinstitutet i Oslo under helgen.

Kommer det bli någon konsert nästa år?

– Nobelinstitutet arbetar med vilken form och vilket innehåll de framtida Nobelkonserterna kommer att ha. För som det har sett ut, har det inte varit någon bra matchning mellan konserten och själva fredsprisutdelningen, säger Agnes Moxnes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.