Frej Larsson. Foto: Maja Suslin/TT

Frej Larsson frias av tingsrätten – låttext och Instagrambild är inte hot

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Frej Larsson lade upp en bild på en fisk han döpt efter en polis på Instagram. Fisken skulle enligt bildtexten filéas innan valborg. Bilden följdes av en låttext där polisen nämns vid namn – nu slår Stockholms tingsrätt fast att bilden och låten inte utgör hot mot tjänsteman.

Tingsrätten skriver bland annat i domen att den inte uppfattat att Frej Larsson har avsett att hota poliskvinnan med våld. Tingsrätten skriver vidare att det mesta talar för att Frej Larssons huvudsyfte har varit att ”kraftfullt med sitt språkbruk, protestera mot att en polis uttalat sig i frågan om vilka spelningar som arrangörer bör boka”.

Tingsrätten gör även bedömningen att den målsägande polisen har uppfattat situationen som hotfull och att hoten uppfattats som allvarligt menade, men att syftet med texten i Frejs låt måste ”bedömas i det större sammanhanget”. Det nämns även att rapmusik ofta använder våldsreferenser.

”Har inte haft uppsåt att hota”

Frej Larssons advokat Viktor Banke säger till Kulturnyheterna att beskedet är glädjande.

– När det gäller låten anser jag i och för sig att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning och menar att ordalydelsen innefattar hot om brottslig gärning. Men mycket riktigt kom de fram till att det inte är bevisat att Frej Larsson har haft uppsåt att hota någon. Jag tycker inte att tingsrätten gör en helt korrekt bedömning, men de gör rätt i att fria honom.

”Vill utöva våld”

Kulturnyheterna har sökt åklagare Zilla Hirsch, som inte är anträffbar. Hon har tidigare sagt att det inte spelar någon roll om hot uttrycks på ett konstnärligt sätt som i en låt, det är fortfarande ett hot.

– Det samlade intrycket av det här är ju att man vill att det ska utövas våld och att det finns ett aggressivt känsloläge bakom det här hatet, sade hon i samband med rättegången.

Anna Westberg, pressekreterare för polisen i region Stockholm skriver i ett uttalande:

”Det är beklagligt när poliser känner sig hotade och vi ser allvarligt på det. Men det här är en tingsrättsdom som ännu inte vunnit laga kraft och därför kommenterar vi den inte ytterligare.”

Frej Larsson är uppväxt i Ronneby och har gjort karriär som musiker och varit verksam i band som Slagsmålsklubben, Maskinen och Far & Son. Han har bland annat tillsammans med Joy M'Batha gjort Sveriges officiella låt till fotbolls-EM 2016.

Parallellt med hans konstnärskap har Frej Larsson också gjort sig uppmärksammad inom rättsystemet. Förutom åtalet om hot mot tjänsteman – som Frej Larsson nu är friad från, har han också gjort sig känd för att flugit en bit pizza över Jimmie Åkesson när politikern var på besök i Ronneby 2014.

Han har även byggt en gayklubb på rysk mark på Åland, vilket också resulterade i ett åtal vilket han friades från i tingsrätten. För att fira att han friades höll Frej Larsson en fest, som ledde till polisingripande, som i sin tur ligger till grund för den senaste rättegången.

Källa: SVT Blekinge

Detta har hänt

Det var efter en fest på Södermalm i Stockholm som polisen tillkallades och beslagtog bland annat kokain, cannabis och ketamin. Festen hölls av bland andra Frej Larsson och polisen uttalade sig senare för lokaltidningen Stockholm Direkt och sa att festlokalen ”inte borde boka sådana här spelningar”.

Frej Larsson anser att det inte är polisens sak att uttala som om vilka artister och konstnärer som bör bokas av festlokaler och krogar och börjar lägga upp bilder på guldfiskar som döpts efter polisen och skriver en låt där orden ”då ska hon skjutas” förekommer. Åklagare och polis hävdade hot. Försvaret, och Frej Larsson själv, säger att texten är hämtad ut ”ja må hon leva”.

Konst eller hot?

Under rättegången har det bland annat diskuterats om polisen i fråga bör ses som en privatperson eller en företrädare för makten. Försvaret har hävdat att rapmusik, som Frej Larsson främst ägnar sig åt, vanligtvis är kritisk mot makten.

Åklagaren, och polisen själv, säger att det faktum att hennes namn och bild exponerats för Frej Larssons många Instagramföljare attackerat henne som person. ”Jag har tittat under bilen när jag kör mina barn till dagis”, sade polisen vid ett tillfälle under rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.