Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Drvnik är en av initiativtagarna till Facebook-sidan Kulturarbetare i coronakris. Foto: Nina Fahlman/SVT

Frilansare:”Jag har upplevt stunder av ren och skär panik”

Uppdaterad
Publicerad

Beskeden om inställda jobb haglar i och med spridningen av det nya coronaviruset och väldigt många inom kultursektorn blir av med sina inkomster. Det har lett till att den nybildade gruppen Kulturarbetare i coronakris på bara några dagar samlat flera tusen frilansande konstnärer, musiker och skådespelare.

Anna Drvnik är fotograf, dj och bandbokare. När hon insåg att hennes jobb började ställas in i takt med coronavirusets spridning startade hon Facebook-sidan Kulturarbetare i coronakris tillsammans med författaren Sara Olausson.

– Vi tänkte att vi kan inte sitta här och gråta. Nu organiserar vi oss, det måste finnas fler i samma situation, säger Anna Drvnik.

Sidan blev snabbt en samlingsplats för kulturarbetare och har nu nästan 3000 medlemmar. På sidan kan kulturarbetare hitta stöd och sprida tips och information om hur man kan ställa om och hitta alternativa sätt att skapa under den pågående krisen.

”Jag blir rädd”

Initiativet är ett sätt för kulturarbetare att nätverka och nå ut trots smittskyddsregler men den ekonomiska krisen för dem i kulturbranschen är svårare att råda bot på.

– Jag blir rädd. Jag har upplevt stunder av ren och skär panik. Det är säkert många som tycker vi är privilegierade och inte har så viktiga jobb. Men vem är det som gör era filmer och fixar konserter, säger Anna Drvnik och fortsätter:

– Jag menar, vad är ett samhälle utan kultur?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet