De avgående Akademieledamöterna Lotta Lotass, Kerstin Ekman, Sara Stridsberg och Klas Östergren. Foto: TT

Fyra ledamöter beviljas utträde ur Svenska Akademien

Publicerad

Kerstin Ekman, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass har formellt beviljats utträde ur Svenska Akademien. Det bekräftar nu Akademien i ett pressmeddelande.

Svenska Akademien bekräftar i ett pressmeddelande att Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman har beviljats utträde med omedelbar verkan.

– Vi har redan tagit beslut om utträden, så nu är det invalsfrågan som står på agendan, säger den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson till Svenska Dagbladet, som var först med att berätta om utträdena.

Ingen annan ledamot ska ha ansökt om att få lämna, berättar Olsson för TT.

Beskedet kommer efter att det i onsdags stod klart att kungen, som är Svenska Akademiens höge beskyddare, ändrat i Akademiens stadgar och infört en ny punkt som gör det möjligt för ledamöter att träda ur på egen begäran.

Nya ledamöter diskuteras

De senaste månaderna har Klas Östergren, Lotta Lotass och Sara Stridsberg begärt formellt utträde. Även Kerstin Ekman har tidigare önskat att få lämna då hon inte deltagit i Akademiens arbete sedan den så kallade Rushdiekonflikten i slutet på 1980-talet.

Totalt finns nu tio ledamöter kvar och dessa ska nu diskutera fyra nya kandidater som ska väljas in.

Enligt Anders Olsson pågår det ett intensivt arbete kring utträden och inval.

– Vi har redan diskuterat inval, och vi kommer att fortsätta göra det under våren, säger han till SvD.

”Jaga med ljus och lykta”

Enligt Kulturnyheternas redaktör Per Andersson har Akademien ett svårt jobb framför sig för att hitta nya ledamöter. Särskilt efter Per Wästbergs uttalande i La Repubblica om att de ska utse tre nya ledamöter, som dessutom är författare, på en månad.

– De har åtta platser som de ska fylla. Nu måste Akademien jaga nya ledamöter med ljus och lykta, säger Andersson i SVT Nyheters direktsändning.

Utöver de som nu formellt har lämnat sina stolar har Sara Danius, Katarina Frostenson, Peter Englund och Kjell Espmark lämnat arbetet i Akademin utan att ha begärt utträde.

SVT söker Anders Olsson, Akademiens tillfällige ständige sekreterare, för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet

Senaste avsnittet i SVT Play