Galleristerna om bluffkonsten: Drabbar de seriösa konstgalleristerna

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har avslöjat att flera ansedda auktionshus och gallerier i åratal har sålt bluffkonst av påhittade konstnärer. Nu reagerar svenska gallerister.

– Auktionshus är en sak, där finns många mellanhänder. Men gallerier jobbar väldigt nära konstnärerna, säger galleristen Dror Feiler.

Bluffverk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko – konstnärer som enligt Kulturnyheternas granskning inte tycks existera – har i åratal sålts av flera konstgallerier i Sverige.

Dessutom har en svensk gallerist själv signerat de påstådda konstverken.

– När något sånthär händer drabbar det även dem som arbetar på ett väldigt seriöst sätt, det är jättetråkigt, säger Johanna Malm, ordförande på Svenska galleristförbundet.

Förtroendet skadat

De konstgallerier som sålt vidare verk av de två falska signaturerna säger till Kulturnyheterna att de köpt konsten av en mellanhand och inte har kontakt med verkens upphovspersoner.

Men att som gallerist aldrig ha träffat konstnären vars verk man ställer ut och säljer är ett konstigt sätt att arbeta på, menar Johanna Malm.

– Galleriverksamheten bygger på långa relationer med konstnärer där en viktig del självklart är att man träffar konstnärerna och följer deras karriärer, säger hon.

– Auktionshus är en sak, där finns många mellanhänder. Men gallerier jobbar väldigt nära konstnärerna, säger galleristen Dror Feiler.

Att vara trovärdig är A och O för en gallerist, menar både Dror Feiler och Johanna Malm.

– Men det är självklart att det finns frestelser när det handlar om stora summor pengar, och det är självklart att det finns de som vill utnyttja det, säger Dror Feiler.

Vet du mer eller har köpt bluffkonsten? Tipsa oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.