Foto: Privat/TT

Gamle läraren om Rikard Wolff: ”Känslig, empatisk och hyperintelligent”

Uppdaterad
Publicerad

Leif Olsson var Rikard Wolffs lärare när han studerade på Skara Skolscen 1979. Han minns en brådmogen och stillsam elev som var en mångsidig konstnär.

Rikard Wolff kom till Skara skolscen som en av utbildningens yngsta elever någonsin. Det berättar Leif Olsson, som var rektor på skolan under 1970- och 1980-talet.

– Jag minns att han var en stillsam, hyperintelligent och brådmoget intellektuell person. Han verkade ha en teoretiskt och litterärt djup, där han skilde sig från de andra ganska mycket. Han var lite tillbakadragen och jag undrade om han hade en framtid inom teater, han verkade kanske snarare vara en person som skulle bli författare.

”Han bar på ett stort vemod”

Leif Olsson berättar att Rikard Wolff redan på Skara Skolscen visade upp en stor konstnärlig mångsidighet. Bland annat ritade han affischer i tusch till elevuppsättningarna.

– Han ritade affischerna på ett mycket stiliserat och symboliskt intelligent sätt. Sedan var han naturligtvis mycket musikalisk från början. Jag kom till skolan på morgonen först av alla, och då satt han redan i ett rum bredvid scenen, med en gitarr i handen, och sjöng Edith Piaf och Jacques Brel. Han bar på ett stort vemod, som en världssorg. Detta vemod följde honom, denna långa, bleka vackra kille. Edith Piaf och hennes liv passade hans sångstil väldigt mycket.

”Han gjorde objekten magiska”

Så småningom övertygades Leif Olsson inte bara av Rikard Wolffs sång, utan också av hans skådespelarförmåga. Det var när han spelade den alkoholiserade sonen i August Strindbergs Pelikanen i elevuppsättningen.

– Han satt i en gungstol och gungade fram och tillbaka. Han kunde det här med att spela med objekten och göra dem magiska. Han gjorde gungstolen och sig själv till en symbios och spelade rollen som sonen på ett ångestfyllt, svettigt och lätt neurotiskt sätt. Då föll jag, säger Leif Olsson.

Rektorn fortsatte ha kontakt med Rikard Wolff och de senaste åren brevväxlade de.

– Jag imponerades av hans språkförmåga och jag uppskattade när han gav sig på franska texter och gjorde Piaf-översättningar. Han var en känslig och empatisk person som hade överseende med andras lite burdusa sätt. Trots att han var en av våra mest kända personer lyssnade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rikard Wolff är död

Mer i ämnet