Foto: Evan Agostini/TT

George Floyds familj stämmer Kanye West

Uppdaterad
Publicerad

George Floyds före detta partner, Roxie Washington, har stämt Kanye West efter rapparens uppmärksammade påstående att Floyd skulle ha dött till följd av en överdos.

Det var i podcasten Drink champs podcast som Kanye West, eller Ye som han numera heter, påstod att George Floyd inte dog till följd av polisvåld utan på grund av en fentanylöverdos. Intervjun har sedan dess tagits bort från Youtube.

Polisen Derek Chauvin dömdes i våras till 22 års fängelse för att ha mördat Floyd den 25 maj 2020 genom att under ett gripande trycka knät mot hans hals i över åtta minuter. Tre andra poliser har också dömts för inblandning i händelsen.

”Skadat floyds eftermäle”

George Floyds ex-partner och mamman till hans dotter, Roxie Washington, meddelar nu att hon stämmer Kanye West på 250 miljoner dollar efter påståendena, rapporterar flera internationella medier. I ett uttalande skriver hennes advokat att ”Mr Floyds dödsorsak är väldokumenterad. (...) Trots det har du gjort ondskefulla påståenden som är ogrundade och felaktiga, som skadar Mr Floyds eftermäle och hans familj”.

West påstående om Floyds död är bara en raden av kontroverser kring rapparen den senaste tiden. Bland annat så begränsades hans konton på flera sociala medier förra veckan efter antisemitiska utspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.