Gösta Ekman föddes in i en skådespelarfamilj och började sin karriär som regiassistent åt sin far Hasse Ekman i mitten av 1950-talet. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Gösta Ekman är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och regissören Gösta Ekman har avlidit. Han blev 77 år. Dramaten meddelar att den folkkäre skådespelaren somnade in under natten mot lördagen efter en tids sjukdom.

Gösta Ekman föddes in i en skådespelarfamilj och började sin karriär som regiassistent åt sin far Hasse Ekman i mitten av 1950-talet.

I början av 1960-talet började han sitt mångåriga samarbete med Hasse Alfredson och Tage Danielsson, och det är genom Hasse och Tages revyer som Gösta Ekman blev känd för den stora allmänheten. Berömdheten blev än större när han skapade karaktären Herr Gunnar Papphammar som både blev film och sedan sketcher i SVT.

Gösta Ekman kommer även att minnas för sin älskade roll som Sickan Jönsson i de fem första Jönssonligan-filmerna och icke att förglömma, den prisbelönta filmen ”Att angöra en brygga”. Under 1960- och 70-talen var Gösta Ekman anställd på Stockholms stadsteater där han medverkade i flera uppsättningar. 1985 debuterade han som filmregissör med ”Morrhår och ärtor”.

Missa inte: Läsarnas minneshälsningar till Gösta Ekman

Spelade Martin Beck

Under 1990-talet medverkade han i många av hustrun Marie-Louise Ekmans produktioner och gjorde rollen som poliskommissarie Martin Beck i sex filmer.

– Gösta Ekman har haft en väldig betydelse inom svensk teater, film och kultur och beskedet om hans bortgång är tungt att ta emot. Nu sörjer vi honom, och känner samtidigt glädje över att han under en följd av år kom att stå Dramaten nära – både som regissör och som vän, med nyfikenhet och öppet sinne för teaterns hantverk och för scenens och skådespelandets innersta hemlighetsfulla liv, säger Dramatens teaterchef Eirik Stubø i ett pressmeddelande.

Gösta Ekmans  hustru Marie-Louise Ekman var fram till för två år sedan chef för Dramaten där Gösta Ekman under senare år verkade som regissör. Det var på Dramaten som Gösta Ekman regisserade sin sista föreställning, Främmande språk 2013. Han regisserade också Gäckanden, Den girige och Hantverkarna på Dramaten.

SVT:s vd: Publiken sörjer i dag

SVT:s vd Hanna Stjärne tackar Gösta Ekman för hans ovärderliga bidrag till dramatiken och till tv-historien.

– Din tonträff var alltid total – från Papphammar som fick hela Sverige att skratta, till den sjukskrivna adjunkten Gunnar i melankoliska dramaserien Soldater i månsken. Få behärskar spannet från komik till tragik – och vet att de hör ihop. Publiken sörjer i dag, både vid scenen och vid tv:n i vardagsrummet.

Läs mer: Peter Dalle: Han var en av de största

”En av våra absolut största”

En av de sista filmer Gösta Ekman gjorde var Peter Dalles ”Skenbart”. 

-Jag fick höra det för två och halv minuter sedan. Jag pratade med honom för två veckor sedan och tänkte att jag skulle höra av mig i veckan för att ses. Det känns jättesorgligt. Jag visste ju att han var väldigt sjuk, men är ändå tagen på sängen, säger en märkbart tagen Peter Dalle till TT.

Peter Dalle kommer att minnas Gösta Ekman som en fantastisk rolig, levande skådespelare och komiker.

– Det är en av våra absolut största. En människa jag växte upp med som det roligaste man visste. Det var ju Gösta Ekman, Hasse och Tage och allt de gjorde tillsammans. Han har betytt jättemycket för mig och sen har vi ju blivit goda vänner.

Många i kultursverige chockas av beskedet. Regissören Suzanne Osten skriver på Twitter: ”När allas vår Gösta faller ur tiden vägrar vi gå med på det”.

”Han är en del av det svenska folkhemmet”

SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin beskriver Gösta Ekman som en positiv kraft som funnits med honom sedan barndomen.

– Han är en del av det svenska folkhemmet, bredvid Hasse och Tage och några till. Det känns som något stort har försvunnit, det känns jättetråkigt.

Läs mer: Hela Fredrik Sahlins krönika om Ekman

Se mer med Gösta Ekman i SVT:s öppna arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gösta Ekman 1939-2017

Mer i ämnet