Föfattaren Klas Gustafson och skådespelaren Gösta Ekman. Foto: TT/Leopard förlag

”Gösta Ekman hade ett väldigt stort allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Klas Gustafson fick möjligheten att följa Gösta Ekman på riktigt nära håll under skrivandet av biografin ”Gösta Ekman. Farbrorn som inte vill va’ stor”.

– Det var väldigt lustfyllt, säger Klas Gustafson om arbetet med biografin av den folkkäre skådespelaren.  

2012 släpptes boken och innan dess hade han möjlighet att tillbringa mycket tid med skådespelaren för att kunna skriva om hans liv och yrkesliv.

Gösta Ekman 1939-2017

– Idag är jag väldigt ledsen för att Gösta Ekman är död men jag är också glad för att jag har fått leva under den tid som han har varit verksam, säger Klas Gustafson:

– Han har gjort så mycket som jag har uppskattat.

Läs mer: Gösta Ekman död – 1939-2017

”Ett väldigt stort allvar”

Gustafson minns framförallt det allvar som präglade Gösta Ekman som skådespelare.

– Oavsett om det var så kallade seriösa roller eller om avsikten var att roa publiken så gick han in för det med ett väldigt stort allvar. Han hade mycket respekt för sin publik.

Det blev en del promenader på Stockholms gator under skrivandet och att gå med Gösta Ekman var något utöver det vanliga.

– De leenden som mötte Gösta Ekman var ju verkligen ett bevis för det som han hade gjort. Lite som ett tack för senast, berättar Klas Gustafson:

– Det var väldigt rörande att se den där kärleken som strömmade från människor mot Gösta Ekman.

Delade scen med honom

Under Bokmässan i Göteborg fick Klas Gustafson också dela scen med Gösta Ekman. Att uppleva publikens relation till Gösta Ekman från den positionen tycker Gustafson var det som var signifikant för honom som skådespelare.

– Det var det där kärleksfulla utbytet som han hade med sina åskådare.

Läs mer: Fredrik Sahlin – ”Gösta Ekman var mer än en skådespelare”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gösta Ekman 1939-2017

Mer i ämnet