Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Gypsy Rose Blanchard i fängelset – se henne berätta om fångenskapen. Foto: SVT/Fallet Gypsy Rose

Gypsy Roses egna ord om tiden i fängelset – efter mordet på mamman

Uppdaterad
Publicerad

Gypsy Rose Blanchards liv kontrollerades av mamman som låtsades att Gypsy var svårt sjuk hela hennes uppväxt. Efter flera år som fånge i sitt eget hem fick hon sin dåvarande pojkvän att döda mamman.

– Den bästa dagen i hela mitt liv var dagen jag kom till fängelset. Det var första gången jag kände mig fri, berättar hon i dokumentserien Fallet Gypsy Rose.

Efter åtta år i fängelse släpptes Gypsy Rose Blanchards fri i december 2023. Hennes fall och frisläppande har uppmärksammats stort och idag har hon miljontals följare på sociala medier.

Hennes uppväxt har skildrats i dokumentärfilmen ”Mommy dead and dearest” och mini-serien ”The Act”. Filmatiseringarna har gjort henne till en kändis världen över.

Fejkade sjukdom – mördades

Gypsy Rose Blanchards historia är ett av de mest kända fallen av Münchhausen by proxy, eller münchhausensyndrom genom ombud som det heter på svenska. Det innebär att en person, ofta en vårdnadshavare till ett barn, lurar sjukvård och omgivning att barnet är sjukt.

– Sen jag var liten har mamma påstått att jag haft epilepsi, nedsatt hörsel och jag tvingades sitta i rullstol. När jag blev äldre började hon raka av mig håret och säga att jag hade cancer. Mitt liv har varit fyllt av läkare, sjukhus och operationer. Jag såg inget slut på det, säger Gypsy Rose Blanchard.

Till slut fick dottern nog. Efter att ha misslyckats med att rymma från sitt hem tog hon hjälp av sin dåvarande pojkvän för att mörda mamman. Men de båda greps kort därpå och dottern dömdes för inblandning i mordet till tio års fängelse.

Gifte sig i fängelset

Nu lever Gypsy Rose Blanchards med en man hon gifte sig med när hon satt i fängelse. Hon blev villkorligt frigiven efter att ha suttit åtta av sina tio år.

– Jag tycker att tio år var rimligt för min inblandning i brottet. Jag hade nog brutit ihop om de hade släppt mig utan någon som helst dom, säger Gypsy Rose Blanchard.

Se Fallet Gypsy Rose på SVT Play

Münchhausensyndrom genom ombud

Münchhausensyndrom genom ombud innebär att en person framträder som ombud för en frisk person som uppges vara sjuk. Det rör sig nästan alltid om en förälder eller vårdare som uppger att ett barn är sjukt. Personen ljuger om symtom eller sjukdomstecken hos barnet och kräver att få undersökningar gjorda. I svårare fall kan personen själv framkalla symtom hos barnet på olika sätt. Tillståndet medför att barnet utsätts för ett flertal undersöknings- och behandlingsprocedurer. Diagnosen kan vara svår att fastställa. Det är viktigt att personal under sjukhusvård inte lämnar den berörda föräldern ensam med barnet om man misstänker Münchhausensyndrom genom ombud.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.