Juicy J, Asap Ferg och Jaden Smith är några av artisterna som reagerar på att Asap Rocky sitter häktad i Sverige. Foto: AP/TT

Häktningen väcker reaktioner i hiphopvärlden: ”Frige ASAP Rocky!”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att världsstjärnan ASAP Rocky häktats i Sverige, på sannolika skäl misstänkt för misshandel, väcker nu reaktioner i hiphopvärlden. Nu kräver flera kända rappare att den 30-årige artisten ska friges. Samtidigt hotar den Sverigeaktuella duon Earthgang med att bojkotta sin kommande konsert i Stockholm.

Det internationella intresset har blivit stort sedan den världskände hiphopartisten ASAP Rocky häktades i samband med ett bråk i Stockholm den 30 juni. De senaste dagarna har en lång rad artister reagerat på vad de ser som en orättvis behandling av rapparen.

Under hashtaggen #freeasap kräver bland andra Juicy J, Jaden Smith och Flying Lotus – tillsammans med tusentals fans till artisten – att de vill se honom frigiven. Under en konsert på festivalen Wireless i London, där ASAP Rocky skulle ha uppträtt, skrek rapartisten Travis Scott ”Free Rocky” från scenen.

ASAP Rocky

Samtidigt kommer beskedet att hiphopduon Earthgang nu hotar med att bojkotta sin kommande konsert i Stockholm i september om stjärnan inte friges, något Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Sprids i sociala medier

Bråket som ägde rum i Stockholm den 30 juni har skapat stort engagemang i sociala medier, där videos på både bråket och delar av förloppet som ledde fram till det sprids och diskuteras.

”Han riskerar sex års fängelse bara för att ha försvarat sig själv. Han var på inget sätt den som startade det här bråket. Be för att rättvisa skipas”, skriver artisten ASAP Ferg, som ingår i ASAP Rockys hiphopkollektiv ASAP Mob, på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet