Halverad budget för Sveriges enda utbildning i syntolkning. Foto: SVT

Halverad budget för utbildning av syntolkar

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro på Fellingsbros folkhögskola finns Sveriges enda utbildning i syntolkning. Men i våras halverades budgeten för det rådande läsåret. Något som påverkat kvaliteten av utbildningen.

– Regionen behöver spara och vår folkhögskola fick förslag på stora besparingsåtgärder så vi blev nästan utkastade. Vi hänger kvar i ett snöre kan man säga, säger Lotta Lagerman, kursansvarig för utbildningen och fortsätter:

– Vi lämnade ett förslag om att vi i alla fall kan hänga kvar och halvera. Hälften av tiden, hälften av lärartimmarna, men med mer intäkter. Så vi tog in fler deltagare till hösten. Det har varit åtta förut och nu ökade vi det till tolv.

Kultur tillgänglig för alla

Utbildningen riktar in sig på att syntolka kulturevenemang, vilket innebär att man berättar för den synnedsatta om vad sker på exempelvis bioduken, teaterscenen, dansen som framförs eller konstverket de betraktar. Det gäller att kunna måla en bild med korta meningar.

– Det finns så många personer med synnedsättning i Sverige. Det är över 100 000 som också vill ha tillgång till den kultur som är erbjuds. Att få delta på lika villkor, säger Lotta Lagerman.

Besparingar som påverkar utbildningen

Utbildningen hade tidigare åtta helgträffar. Nu är det enbart distans, något som gör att kursdeltagarna inte får träffa och få konstruktiv kritik av användarråden, det vill säga de nio personer med synnedsättning som är delaktiga i utbildningen.

– De får inte testa tekniken och prova de här situationerna när man syntolkar på bio, på teater och på konstutställningar, säger Lotta Lagerman.

Torkel Freed, rektor på Fellingsbros folkhögskola, håller med om att utbildningen har tappat något av sin kvalitet, men hoppas att det ska bli några fysiska träffar nästa år.

– Vi tänker att vi kommer behöva köra ett bantat upplägg nästa år. Men under de tio åren som utbildningen har funnits har regionen tagit ett jättestort ansvar i Örebro för att utbilda syntolkar. Men jag ser det som ett nationellt ansvar, att förse Sverige med goda syntolkar, säger han.

I kulturprogrammet Sverige! på fredag sänds ett längre om syntolkningsutbildningen i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.