Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Kulturnyheterna

”Han är helt fel ute”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Patrik Ehns uttalanden om Ungern som kulturpolitisk förebild, reagerar Lena Adelsohn Liljeroth.

Ungerns regering har fått kraftig kritik från omvärlden för sin utveckling mot en mer auktoritär politik på kultur- och medieområdet. Men Patrik Ehn, gruppledare för SD i Västra Götaland och medlem i partiets valberedning, håller i en intervju med Kulturnyheterna fram landet som en förebild på kulturområdet.

-Jag är ju inte förvånad, därför att Sverigedemokraternas politik handlar hela tiden om att vissa personer ska stängas ute. Man har, som jag ser det, en felaktig bild av hur kulturpolitiken utvecklas bäst. Som vi i alliansen ser det, mår kulturpolitiken bäst av att utvecklas fritt, att inspireras och att influeras av vår omvärld, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

SD

Vad exakt är det han säger som du tycker är upprörande?

-Han vill ha en starkare statlig styrning av kulturpolitiken. Vi går precis den andra vägen och det är också en majoritet i Riksdagen för. Man låter regionerna i större utsträckning själva avgöra vilken kultur de vill satsa på. Staten släpper inte taget men det finns en större frihet. En demokratisering kan man säga.

Han säger också att de vill “värna om det nationella”. Hur ser du på det?

-Som jag ser det är vi tillräckligt starka för att också våga samspela med vår omvärld. Det går inte att stänga tankar, idéer och utbyte innanför geografiska gränser. Han är helt fel ute, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD

Mer i ämnet