Här är 2022 års största svenska Instagraminlägg

Uppdaterad
Publicerad

Gråtande barn, pappakärlek och Young royals-yra. Här är årets mest gillade svenska instagraminlägg.

Vid varje årsskifte publicerar Medieakademin listor över vilka inlägg på Instagram som kammat hem mest gillaklick och kommentarer. Posterna ska vara skrivna av svenskar på svenska, med minst tre ord i bildtexten.

Melodifestivalen-aktuella Axel Schylström lade i somras ut en bild på sig själv och sin dotter. Med nästan 1,3 miljoner reaktioner har bilden nu korats till den mest gillade svenska instagrambilden under 2022, och någonsin.

Plattform i förändring

Emanuel Karlsten är ordförande för Medieakademin och menar att årets mest gillade inlägg pekar på att Instagram håller på att förändras.

– De har gått ifrån det flödesstyrda, då man fick upp poster från de personer man följer, till att nu skjuta in bilder på flödet som Instagram tror att fler skulle gilla, säger han och fortsätter:

– Axel Schylströms bild är en bild som Instagram uppenbarligen förstått har potential att gillas av många, säger Emanuel Karlsten.

Gråtande barn och Young royals-yra

Bland årets topplaceringar finns två inlägg från Young royals-stjärnan Edvin Ryding. Det är en bild på skådespelarens klädsel inför Elle-galan och ett inlägg där han tackar tv-serien ”Gåsmamman” när den sätter punkt efter sju år.

Ett inlägg från kontot Sveriges roligaste barn finns också med på listan. Det är en video på en storebror som träffar sin lillasyster för första gången – och inte kan hålla tårarna tillbaka.

Årets största poster på Instagram

1. @Axelschylstrom – 1 267 738 reaktioner

2. @edvinrydings – 526 750 reaktioner

3. @edvinrydings – 473 596 reaktioner

4. @swewmt – 229 290 reaktioner

5. @therese – 194 229 reaktioner

6. @sverigesroligastebarn – 179 934 reaktioner

7. @patrickekwall – 178 836 reaktioner

8. @natthiko – 162 176 reaktioner

9. @gretathunberg – 142 966 reaktioner

10.@kungahuset – 134 984 reaktioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.