Hör smakprov från de hetaste Eurovision-utmanarna. Foto: Pressbilder

Här är största hoten mot Tusse i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Isländsk mjukispop, schweizisk gråtsång och ukrainsk kärnkraftstechno. Ett helt gäng tuffa utmanare står på rad för att sätta krokben för Tusse i Eurovision song contest.

Startuppställningen till Eurovisionveckan i Rotterdam är näst intill komplett. Sverige nämns som vanligt bland favoriterna, men det finns fler länder som lär vara med och hugga i toppen.

Här är experternas favoriter:

Schweiz

22-årige Gjon Muharremaj är just nu favorit till att ta hem tävlingen med sin låt Tout l'Univers. Som så många andra av årets artister skulle han ha deltagit i Eurovision 2020 men stoppades av coronapandemin.

Gjon Muharremaj går under artistnamnet Gjon's tears, som anspelar på när han som nioåring rörde sin farfar till tårar med en tolkning av Elvis Presleys Can't help falling in love.

Island

Favorit i repris även här. Dað och Gagnamagnið vann Eurovision-substitutet Sveriges tolva i fjol. Nu får gruppen äntligen vara med i den riktiga tävlingen – den här gången med låten 10 years.

Låten beskriver en mycket lyckad kärleksrelation som firar tio år och där huvudpersonen (sångaren Daði Freyr Pétursson?) inte kan minnas när han senast var uttråkad. Daðis fru Árný Fjóla Ásmundsdóttir spelar keyboard i bandet. 

Bulgarien

Artisten Victoria slog igenom i talangtävlingen X Factor Bulgarien och skulle även hon ha tävlat i förra årets Eurovision.

Nu får hon en ny chans med låten Growing Up is Getting Old: finstämd och nostalgisk pling-plong-pop som kommit att bli favorittippad.

Hör smakprov från favoriterna och andra Eurovision-utmanare i klippet ovan.

Eurovision song contest

Semifinaler: 18 och 20 maj.

Final: 22 maj.

Hålls i Rotterdam, Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.