Foto: LUCY NICHOLSON/TT

Här är talet Barry Jenkins tänkte hålla på Oscargalan

Uppdaterad
Publicerad

Barry Jenkins tacktal blev inte som han tänkt sig. När han väl stod på scenen efter den stora Oscarmissen fick han knappt ur sig någonting. Nu berättar Moonlight-regissören vad han egentligen ville säga.

– Jag tror att jag fortfarande smälter det... men det känns underbart, säger Barry Jenkins om Oscarvinsten till Entertainment Weekly. Han fortsätter:

– Om jag klev ur min kropp och såg på vad som hände, skulle jag bli inspirerad. Jag tror att under en lång tid har vissa berättelser, vissa människor, inte ens övervägts. Detta är en viktig gest av akademien. Att de sett bortom strukturerna och ens sett filmen – det är stort.

Oscarsgalan 2017

”Vi är Chiron”

När Jenkins skulle hålla tacktal var det efter att La La Land först felaktigt utropades som vinnare och regissören redan hunnit påbörja sitt tacktal. Barry Jenkins var märkbart tagen av den oväntade situationen. I tacktalet pratade han om drömmar, och gav sin kärlek till La La Land, sitt team och till filmakademien. Men nu har regissören berättat vad han hade sagt om situationen varit en annan:

– Manusförfattaren Tarell Alvin McCraney och jag är barnet. Vi är Chiron (protagonisten i Moonlight), säger Jenkins till Entertainment Weekly och refererar till sin barndom i Liberty City där han, likt Chiron, vuxit upp med en missbrukande mamma.

– Man tänker inte att det där barnet ska växa upp och nomineras till åtta Oscars. Det är ingen dröm han tillåts ha. Jag känner fortfarande så. Jag trodde inte att detta var möjligt. Men nu ser jag på andra människor, som ser på mig. Om jag inte trodde att det var möjligt, hur ska de då tro det? Men nu har det hänt.

Kommer att minnas galan

Och Barry Jenkins aldrig glömma ögonblicket på Oscargalan, då La La Land-producenten bröt in och utropade den verkliga vinnaren.

– Människor kommer att minnas det på ett vackert sätt tror jag. En sak vet jag: jag kommer aldrig att glömma Jordan Horowitz, säger Barry Jenkins.

Läs också: Recension: Välspelat om sårbarhetens tabu i ”Moonlight”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet