En rörd Timbuktu håller upp sitt pass i riksdagen. ”Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige och jag kommer dö i Sverige”, säger han vid prisutdelningen. Foto: SVT

Tårögd Timbuktu tog emot priset i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna var på plats i riksdagen där en ceremoni mot rasism och främlingsfientlighet hölls i dag.

– Vi har ett ansvar att stå upp för tolerans och öppenhet samtidigt som vi är emot våld, sa talmannen i sitt invigningstal.

Under ceremonin fick  rap-artisten Timbuktu pris av Fem-i-tolv-rörelsen för sitt arbete mot rasism, något som blivit omdebatterat den senaste veckan.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

För arbete mot främlingsfientlighet

Det var en märkbart rörd Jason Diakité som tog emot utmärkelsen. Han hade med sig sitt pass och höll upp det i luften när han tackade Fem-i-tolv-rörelsen för priset.

– Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige och jag kommer att dö i Sverige, sa han i sitt tacktal.

Fem-i-tolv-rörelsen är en organisation som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism. Timbuktu prisas för att ”han visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor.

Besvarade låtkritiken

Efter att Timbuktu och Kartellen förra veckan släppte låten ”Svarta Duvor & Vissna Liljor”, där det finns textrader som kan uppfattas som hotfulla mot Sverigedemokrater, har en debatt om vad man får och inte får göra i konstens namn blossat upp och flera politiker har vänt sig emot att Timbuktu ska ta emot priset i riksdagen.

Något artisten bemötte i sitt tal.

– Jag kräver friheten att yttra mig, sa han.

Se hela Kulturnyheternas inslag ovan. Se även Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman kommentera Timbuktus tal och talmannens frånvaro här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet