Här täcker talibanerna muralkonsten med propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Kabuls husväggar och murar pryds av många muralmålningar som hyllar det fria Afghanistan. Nu täcks de över och ersätts med talibanernas propaganda, rapporter AFP.

2014 började konstnären Omaid Sharifi och hans konstnärskollektiv ArtLords att pryda Kabuls gråa husväggar med stora muralmålningar.

Med tiden har man flyttat ut sin verksamhet i fler afghanska städer.

ArtLords säger sig vilja kämpa för fred och social rättvisa och motiven har hyllat läkare, fredsavtal och tagit ställning för kvinnors rättigheter, skriver AFP.

Täcks med vit färg

Men efter att talibanerna tagit makten har muralmålningarna blivit en måltavla. Konstnärskollektivets medlemmar har redan sedan tidigare stämplats som otrogna muslimer och tagit emot dödshot.

Runt om Kabul täcks deras verk med vit färg och ersätts med talibanernas budskap.

– Jag får en bild i huvudet: att talibanerna lägger en kafan över staden, säger Omaid Sharifi till AFP över telefon. Han syftar på det vita tyg som man lindar in kroppen i vid muslimska begravningar.

”Alla är rädda”

Sharifi har flytt Afghanistan. Han berättar att han hjälpt 54 av sina konstnärskollegor att lämna landet med sina familjer.

Men över 100 personer som arbetat med ArtLords är fortfarande kvar. Omaid Sharifi fruktar vad som kommer att hända dem.

– Alla gömmer sig, alla är rädda. De försöker hitta sätt att ta sig ur Afghanistan, säger han.

Han hoppas trots att en dag kunna återvända till sitt hemland.

– Vi kommer att visa att världen tillhör oss och se till att talibanerna ska få skämmas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.