Harvey Weinstein anklagas för nya sexuella övergrepp. Arkivbild. Foto: Mark Lennihan/Ap/TT

Efter domen: Flera nya övergreppsanklagelser mot Harvey Weinstein

Uppdaterad
Publicerad

Filmproducenten Harvey Weinstein avtjänar för närvarande ett 23-årigt fängelsestraff för våldtäkt och sexuella övergrepp. Nu anklagas han för nya brott, däribland våldtäkt på en 17-årig flicka, skriver Variety.

Under torsdagen lämnades en stämningsansökan med nya anklagelser emot Harvey Weinstein in i New York.  Fyra kvinnor anklagar Harvey Weinstein för sexuella övergrepp och våldtäkter som ska ha inträffat mellan åren 1984 och 2013, vissa av dem efter möten med Weinstein på filmfestivalerna i Cannes och Venedig, skriver Variety.

En av de målsägande, som enligt stämningsansökan var ungefär sjutton år gammal 1994 när de påstådda brotten begicks, anklagar Weinstein för bland annat olaga frihetsberövande och våldtäkt.

Bland de målsägande finns också en kvinna som anklagar Weinstein för att ha våldtagit henne efter att han bjudit in henne till sitt hotellrum för att diskutera hennes kärriär inom underhållningsbranschen.

Disney tar avstånd från anklagelser

Även Harvey Weinsteins bror och filmbolagen Miramax och Disney finns med som svaranden i stämningsansökan då de anses ”ha känt till, eller rimligen borde ha känt till Harvey Weinsteins benägenhet för sexuella trakasserier och övergrepp”.

Weinsteins advokat har inte kommenterat de nya anklagelserna, rapporterar flera amerikanska medier, medan Disney tar avstånd från anklagelserna i ett uttalande i Deadline. En representant för företaget säger att det inte finns någon rättslig grund för anklagelserna mot företaget och att de ”kommer att försvara sig kraftigt”.

Harvey Weinstein dömdes tidigare i år för våldtäkt och avtjänar för närvarande ett 23-årigt fängelsestraff och flera rättsliga processer pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.