Rosanna Arquette om domen mot Harvey Weinstein: ”Jag bara grät”

Uppdaterad
Publicerad

I går föll domen mot den tidigare filmmogulen Harvey Weinstein. Han dömdes för sexuellt övergrepp och våldtäkt, men friades från de grövsta åtalspunkterna. Skådespelaren Rosanna Arquette var en av de första att offentligt anklaga Weinstein för våldtäkt.

– Jag satte på tv:n och ”boom”. Jag bara grät. Jag hade inte förväntat mig det här, säger Rosanna Arquette till nyhetsbyrån AP.

Den svenska skådespelaren Sofia Helin var med och startade det svenska uppropet Tystnad tagning strax efter New York Times avslöjande om Harvey Weinstein.

– Det har skett ett skifte i hur man ser på övergrepp. Det kan jämföras med Arnault-fallet i Sverige – han blev också dömd, säger hon till Kulturnyheterna.

Helin tror även att Metoo-rörelsen har inneburit en ny konstnärlig frihet för kvinnor.

– Jag känner att mina kvinnliga kollegor har en stor kreativ frihet som inte har funnits tidigare. Jag ser hur den kraften som hållits tillbaka tidigare nu bara exploderar i kreativitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.