Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Weinstein dömdes tidigare i år till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Harvey Weinstein får 23 år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 februari meddelade juryn i en domstol i New York att Harvey Weinstein gjort sig skyldig till våldtäkt. Nu fastställs straffet till 23 års fängelse.

Den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein dömdes för sexuellt övergrepp och våldtäkt av en domstol i delstaten New York den 24 februari. Nu meddelar domstolen att straffet blir 23 år i fängelse.

– Jag känner medlidande med de män som går igenom den här striden, sa Weinstein i rättssalen innan han fick straffet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Han har hela tiden hävdat sin oskuld och att de sexuella kontakterna skett med samtycke. Han friades från de grövsta åtalspunkterna som kunde ha resulterat i en livstidsdom i slutet av februari.

Sviktande hälsa

Weinstein dömdes på två punkter för övergrepp och våldtäkt av två olika kvinnor. Den ena åtalspunkten han dömdes för ger ett maxstraff på 25 års fängelse och den andra åtalspunkten ger fyra års fängelse.

Båda kvinnorna talade i rättssalen under onsdagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Jag vill påminna er om att jag sa nej till Harvey, sa en av dem.

Weinsteins advokater yrkade att han skulle få ett lägre straff på grund av sin sviktande hälsa och höga ålder (Weinstein fyller 68 år om en dryg vecka)

Anklagad av över 80 kvinnor

Efter domen i februari fördes Weinstein i ambulans till sjukhus. Han har enligt CNN lidit av diverse hälsoproblem sedan domen föll. Han anlände i rullstol för att ta del av påföljden under onsdagen, enligt tv-kanalen.

Under metoo-rörelsen anklagade över 80 kvinnor Harvey Weinstein för övergrepp, trakasserier och våldtäkt. Ytterligare ett rättsfall mot Weinstein behandlas i delstaten Kalifornien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer