Meryl Streep är bioaktuell i filmen The Post tillsammans med Tom Hanks. Foto: TT

Meryl Streep: ”patetiskt” av Weinstein att använda mitt namn i sitt försvar

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Meryl Streep går till angrepp mot filmproducenten Harvey Weinstein efter att hans advokater använt hennes namn för att rentvå sin övergreppsanklagade klient.

På tisdagen lämnade Harvey Weinsteins advokater in en överklagan mot en stämning enligt vilken den tidigare stjärnproducenten ska ha gjort sig skyldig till sexuella övergrepp mot sex kvinnor.

Weinsteins advokater menar att stämningen bör ogillas, och hänvisar som ett led i sitt försvar till kända kvinnor som tidigare har uttalat sig positivt om Weinstein, bland andra skådespelaren Jennifer Lawrence och Meryl Streep.

”Patetiskt och exploaterande”

Men Streep uppskattade inte hur hennes namn används av advokaterna.

– Weinsteins advokaters användande av mitt sanningsenliga vittnesmål – att han inte gjorde några sexuella överträdelser eller utsatte mig för fysiska kränkningar under vår professionella relation – som bevis för att han inte var kränkande mot många ANDRA kvinnor är patetiskt och exploaterande, säger hon till branschsajten Deadline.

Meryl Streep har tidigare anklagats för att vara tyst inför den omfattande kritiken mot Weinstein, men i intervjun med Deadline markerar hon tydligt sitt avstånd.

– Brotten han anklagas för att ha utsatt dessa kvinnors kroppar för är hans ansvar, och om det finns någon rättvisa kvar i systemet kommer han att få betala för dem, sade Streep.

Åtminstone 75 kvinnor har vittnat om övergrepp från Weinstein, som är föremål för en rad stämningar samt under utredning av såväl amerikansk som brittisk polis.

Merryl Streep är bioaktuell i Sverige i filmen The Post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet