Harvey Weinstein i rättssalen i New York efter anklagelserna om våldtäkter och sexuella övergrepp. Foto: AFP/TT

Harvey Weinstein i rättssalen om anklagelserna: ”Inte skyldig”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare filmmogulen Harvey Weinstein dök under tisdagen upp i rättssalen i New York för att svara på frågan hur han ser på åtalet om våldtäkt och sexuella övergrepp. Bredvid sina försvarare förkunnade Weinstein inför rätten: ”Inte skyldig”.

Förra veckan röstade åtalsjuryn i högsta domstolen i New York igenom att den sexbrottsanklagade Weinstein skulle ställas inför rätta. Under tisdagen dök den åtalade 66-åringen upp i rättssalen för att svara på anklagelserna.

Harvey Weinstein haltade något när han gick in, korridorerna utanför var fullpackade av fotografer, beskriver The Guardian.

– Inte skyldig, sade Weinstein med lågt men klart och tydligt, rapporterar tidningen.

Framträdde under metoo-hösten

Rättsfallet handlar om två kvinnor som anklagat den forne filmproducenten för våldtäkt och sexuella övergrepp.

Våldtäkten ska ha ägt rum på ett hotellrum 2013. Det sexuella övergreppet handlar om att Weinstein ska ha tvingat en kvinna till oralsex 2004. Kvinnan i det senare fallet framträdde i tidningen The New Yorkers stora avslöjande under metoo-hösten 2017.

Den 25 maj begärdes Weinstein häktad misstänkt för de båda fallen,men betalade en miljon dollar (ca 8,7 miljoner kronor) i borgen och har sedan dess varit försatt på fri fot.

70 har vittnat

Den en gång så mäktige Hollywood-profilen har inte haft rätt att resa utanför delstaterna New York och Connecticut. Han har dessutom varit tvungen att bära spårsändare.

Sedan de första avslöjandena kring Weinstein i höstas har cirka 70 kvinnor som trätt fram och vittnat mot Weinstein. Anklagelserna sträcker sig över flera årtionden och gäller sexuella övergrepp, trakasserier, utnyttjande och våldtäkt.

Nekar till brottsanklagelser

Weinstein har, via sin advokat Benjamin Brafman, uttalat sig om rättsfallet vid flera tillfällen. Han har återkommande nekat till alla anklagelser om sexuella aktiviteter som ska ha skett utan samtycke.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Weinstein lämnade rättssalen utan att uttala sig ytterligare.

– Mr Weinsten har nekat till dessa brott. Han har inte haft sex utan samtycke med någon, sade Benjamin Brafman till reportrar på plats utanför rätten.

Skulle Weinstein dömas för de allvarligaste anklagelserna riskerar han 25 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet