Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domstolen har nu beslutat att en ny rättegång ska hållas. Foto: Etienne Laurent

Harvey Weinstein-dom rivs upp – domstol kräver ny rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i delstaten New York har upphävt den fällande våldtäktsdomen mot den tidigare filmproducenten Harvey Weinstein, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Appellationsdomstolen i New York anser att domaren i metoo-rörelsen största rättsfall fattat felaktiga beslut när Harvey Weinstein dömdes till fängelse för våldtäkt 2020.

Bland annat anser den högre instansen att det var fel att låta kvinnor som inte var parter i målet komma med anklagelser.

Metoo för skådespelare

Domstolen begär nu att en ny rättegång ska hållas, skriver AP.

Förblir fängslad

Harvey Weinstein, tidigare filmproducent och ägare av bolaget Miramax, som producerat bland annat ”Pulp fiction” och ”Shakespeare in love”, avtjänar för närvarande ett 23-årigt fängelsestraff för våldtäkt och sexuellt tvång.

Han kommer att förbli fängslad eftersom han även är dömd till 16 års fängelse av en domstol i Kalifornien för våldtäkt.

”Djupt orättvist”

Beskedet bemöts med ilska och bestörtning bland filmproducentens offer som i ett gemensamt uttalande skriver:

”Det inte bara nedslående, det är djupt orättvist”

Hävdar att han är oskyldig

Flera kvinnor anklagade Harvey Weinstein för sexualbrott, en del av dem publicerade i artiklar i New York Times och The New Yorker, som blev startskottet för metoo-rörelsen 2017.

Harvey Weinstein har konsekvent hävdat att han är oskyldig och att alla sexuella möten varit samtyckliga.

Brotten Weinstein dömts för

I den aktuella domen från 2020 i New York dömdes Harvey Weinstein för två brott – dels för att med tvång ha utfört oralsex på en kvinna 2006 och dels för en våldtäkt 2013.

Han friades från anklagelser om en våldtäkt och två sexuella övergrepp.

2022 åtalades han i en domstol i Los Angeles, Kalifornien, efter att ha anklagats för diverse sexbrott av fem kvinnor. Han dömdes för våldtäkt och oralsex medelst tvång mot en och samma kvinna. Han friades från anklagelser om sexuellt tvång och våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet