Hedersguldbaggen till Björn Gustafson

Uppdaterad
Publicerad

Under årets stora filmfest tilldelades skådespelaren Björn Gustafson Hedersguldbaggen. Priset får han för “lång och trogen tjänst inom svensk film”.

Hedersguldbaggen har delats ut sen den 36:e guldbaggegalan som sändes 2001. Under kvällens upplaga av galan gick priset till folkkäre Björn Gustafson, som inte kunde hålla sig för skämt i sitt tacktal. 

– Det är perfekt att känna sig hedrad när det är heder det handlar om, Baggen och jag tackar, säger han.

Gustafson är kanske främst förknippat för sin insats som drängen Alfred i ”Emil i Lönneberga”. Men han har även spelat Dynamit-Harry i ”Jönssonligan”-filmerna och rektorn Jan Bertilsson i ”Dubbelstötarna”, ”Dubbelsvindlarna” och ”Studierektorns sista tid”.

”Roat i flera generationer”

Priset får han för ”lång och trogen tjänst inom svensk film”, i juryns motivering:  

”En mjuk, eftertänksam och empatisk stämma som tröstat och roat både barn och vuxna i flera generationer”.

Kulturnyheternas Hannes Fossbo är en stor beundrare av Björn Gustafssons filmer.

– Han har gjort allt. Alfred i Emil, doktor Berglund i Madicken, studierektorn i Dubbelstötarna och Dubbelsvindlarna och skojig som inlagd i buskis-serien Sjukan.

– Och Alfons Åberg-inläsningarna! Han kommer fortsätta nå svenska barn så länge Alfons är populär hos kidsen. Alltså för alltid.

– Och så förstås Dynamitharry i Jönssonligan. Repliker ryker fortfarande över sena krogbord: ”vilken jävla smäll”, ”aldrig ut på havet”, ”har du en öl?”, ”det måste vara lite stil”.

Storstilad! Så kan man beskriva Björn Gustafssons karriär.

Se Björn Gustafsons tacktal i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.