Pearl Jams sångare Eddie Vedder under framträdandet på Lollapalooza i Stockholm 2022. Foto: Claudio Bresciani / TT

Hettan lamslår kulturvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Inställda konserter och stängda museer. Den extremvärme som rör sig över Europa har fått stora konsekvenser för artister och kulturinstitutioner.

På onsdagen ställde Pearl Jam in en planerad konsert i Wien då Eddie Vedders hals tagit skada av hetta och brandrök under bandets utomhusspelning utanför Paris. Sångaren har haft kontakt med läkare men på onsdagen var hans stämband inte återställda, meddelar bandet på sin hemsida.

Den amerikanske artisten Andrew Bird skulle ha spelat i London på tisdagen men även han valde att ställa in sin konsert på grund av hettan.

Under måndagen och tisdagen tvingades flera museer i London att stänga på grund av värmen, bland dem Victoria and Albert Museum. British Museum höll de övre gallerierna stängda och förkortade sina öppettider. Temperaturen på några av stadens gallerier och museer nådde stundtals upp till 35 grader, skriver tidningen Museums Journal.

Museipersonal menar att värmen utgör en hälsorisk men varnar även för att museiföremål kan ta skada. Föremål av vax smälter och det lim som håller samman utställningsobjekt förlorar sin effekt, säger en museianställd till Museums Journal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.